Foto: TT

Piratkopierad lampa i rätten

Uppdaterad
Publicerad

Handeln med piratkopierade produkter på nätet har ökat rejält. Nu väntar, för första gången i Sverige, två rättegångar mot piratkopierad så kallad brukskonst.

Piratkopieringen har vuxit till en storindustri. I fjol stoppade den svenska tullen cirka 70.000 piratkopierade artiklar och produkter.

Men gällande piratkopierad så kallad brukskonst, alltså vardagliga designade objekt, i det här fallet lampor, har det aldrig hållits någon rättegång i Sverige. I slutet av mars kommer det första målet upp.

– Vi har väckt två åtal för brott mot upphovsrättslagen. Det gäller personer som marknadsfört och sålt piratkopierade designlampor. Detta blir första gången det prövas straffrättsligt om kopior av designföremål är straffbart att sälja, säger Fredrik Ingblad vid Internationella Åklagarkammaren i Stockholm.

– Det är viktigt att det här prövas. Vi har i dag en oklarhet i när det är tillåtet att sälja kopior på nätet, men inte enligt svensk lagstiftining i butik. Det är väldigt förvirrande för konsumenterna, säger Cecilia Ask Engström, Trä- och Möbelföretagen.

Världsberömd lampa

Ett av åtalen gäller en svensk medborgare som via en brittisk sajt bland annat sålt den världsberömda lampan PH Kotten.

Ett orginal kan kosta över 50.000 kronor, en piratkopia från Kina cirka 3.000. Orginalet väger 22 kilo och är tillverkad i stål, kopian i aluminium väger blott tre kilo.

– Att köpa en sådan produkt är i sig inte brottsligt. Men om man sedan säljer den på till exempel en annonssajt i Sverige, då blir det ett brott. För då sprider man produkten som är piratkopierad, säger Fredrik Ingblad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.