Piratpartiets samarbete med Wikileaks: ”Risk för sämre relation till USA”

Uppdaterad
Publicerad

Piratpartiet kan komma att försämra tonen mellan Sverige och USA. Det säger en ledande USA-kännare till Rapport efter att partiet tagit över driften av sajten Wikileaks datorer. Amerikanska myndigheter överväger nu åtal mot Wikileaks.

-Det är en upptrappning av det hela att ett officiellt svenskt parti som är representerat i Europaparlamentet tar på sig en så här, i USA:s ögon, kontroversiell roll. Amerikanerna är ute efter att få stopp på det här på något sätt, och det kan ju hamna vid en punkt där man blir oeniga helt enkelt, och det kan ju i värsta fall lägga sordin över relationerna i allmänhet, säger Anders Hellner senior rådgivare Utrikespolitiska institutet.

Statsminister Fredrik Reinfeldt kommenterade i dag att Piratpartiet tar över ansvaret för drift och säkerhet av sajten Wikileaks nya dataservrar i Sverige så här:

-Jag tycker att all verksamhet som bedrivs i Sverige bara ska följa svenska lagar.

Hur tror du det påverkar relationerna till USA?

-Det vill jag inte spekulera i.

I USA är Wikileaks kontroversiella efter att man publicerat 91.000 hemliga dokument om kriget i Afghanistan och USA:s justitiedepartement överväger ett åtal mot Wikileaks. Enligt kritikerna sätter man oskyldigas liv och hälsa i fara genom publiceringarna. Frågan är vilket ansvar Piratpartiet har, som sköter driften av Wikileaks.

-Vi har naturligtvis diskuterat ansvarsfrågan och ska fortsätta diskussionerna. Men vi hjälper dem med serverutrymme och bandbredd, vi lägger oss inte i deras verksamhet. Den ska vara fri från oss, säger Anna Troberg (PP) vice partiledare

Men om de lägger ut uppgifter som faktiskt leder till att oskyldiga förlorar livet?

-Ja det skulle naturligtvis vara mycket olyckligt om uppgifter ledde till det.

-Skulle USA utöva starka påtryckningar för att få stopp på de här läckorna så kan det politiska etablissemanget i Sverige ställas inför ganska svåra prov, säger Anders Hellner.

-Och det är ju alldeles uppenbart att den här typen av läckor, hur bra de än kan vara i yttrandefrihetssynpunkt, skulle de utsätta svenska och amerikanska militärer för fara, så ligger det också i Sveriges intresse att få stopp på läckorna, fortsätter han.

Piratpartiet och Wikileaks befarar att USA skulle kunna pressa svenska myndigheter att agera. Men utrikesminister Carl Bildt förnekade i dag igen att skulle haft sådana kontakter.

-Det har jag ingen kunskap om. Du får fråga Piratpartiet, jag tror de sprider felaktig information på den punkten, säger utrikesminister Carl Bildt (M).

-Jag vet att utrikesministern förnekat att det funnits offentliga kontakter med hans departement. Men som vi förstått det hela sköts den sortens kontakter mellan underrättelsetjänsterna. Det har skett i Australien och i Storbritannien, men vi vet ännu inte om det hänt i Sverige, säger Julian Assange grundare av Wikileaks.

Andreas Öbrink

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.