Piratpartiets toppnamn: Fråga inte mig – jag är politiker

Uppdaterad
Publicerad

Piratpartiet är för fri fildelning och toppnamnet Christian Engström fick i Toppkandidaterna frågan om hur en författare ska tjäna pengar om böckerna kan delas fritt.

– Det ska du inte fråga mig om. Jag är politiker.

Men det är du som vill driva igenom det?

– Innan jag var politiker var jag småföretagare. En författare som vill tjäna pengar är ju en småföretagare. Om man som företagare tror att man ska gå till politiker och fråga vad ens affärsmodell ska vara, då ska man inte starta ett företag överhuvudtaget.

Toppkandidaterna

– Den här frågan var den första frågan vi fick när vi startade Piratpartiet. För femton år sedan, när Napster startade, var det en jättesvår fråga.

– Nu har vi femton års erfarenhet av massiv fildelning som har ökat hela tiden. Och vi ser att samtidigt som fildelningen har ökat så har intäkterna för hela kultursektorn ökat.

Sitter i gröna gruppen

Piratpartiet har under mandatperioden suttit i den gröna partigruppen tillsammans med bland annat Miljöpartiet. De har i de flesta fall valt att rösta med den övriga gruppen. Bland frågorna som varit uppe är kärnkraften.

– Jag har röstat med den gröna gruppen, nej till kärnkraft.

Om du hade varit med i en annan partigrupp?

– Om vi hade varit med i liberalerna som var den andra så hade jag röstat ja till kärnkraft. Men det här var vi jättetydliga med alltså.

Röstade emot i kvoteringsfrågan

En fråga som Engström valde att rösta emot den gröna gruppen var i frågan om kvotering till företagsstyrelser. Då valde Engström att rösta nej:

– Det vi sa 2009 var att har vi en egen åsikt så röstar vi efter den, annars följer vi gruppen vi är med i. När det gäller kvotering tycker inte vi att det är en bra idé.

Varför är det en fråga ni vill ha en åsikt i men inte klimatpolitiken till exempel?

– Vi råkar ha en åsikt där. Vi hade erfarenheter i partiet av kvotering som inte var så lyckade. Det är väl det det grundar sig i.

Vad är det mer för frågor du råkar ha en åsikt i?

– Det har ni säkert kollat upp. Jag kommer inte på något annat så här på rak arm.

Snabbfrågor

Lider EU av ett demokratiskt underskott? Ja.

Bör något EU-land ge Edward Snowden asyl? Vilket? Ja, vilket som helst.

Ska en polsk byggnadsarbetare som jobbar i Sverige ha rätt till samma kollektivavtal som en svensk? Inte nödvändigtvis.

Bör EU införa sanktioner mot Rumänien för att få dem att bättre ta hand om sina romska invånare? Ja, men inte ekonomiska sanktioner.

Bör EU sluta exportera krigsmateriel till Ryssland? I den frågan röstar jag med den gröna gruppen, alldeles uppenbart nej.

Bör EU införa asylvisum till flyktingar från tex Syrien? Självklart.

Ska EU kräva ursprungsmärkning på kött i färdigmat såsom lasagne och pizza? Den har jag ingen åsikt om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Toppkandidaterna

Mer i ämnet