Några av väljarnas namnförslag för riksdagsvalet 2014.

Pisavalet favorit bland tittarnas namnförslag

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s valanalytiker Henrik Ekengren Oscarsson bad svenska folket om hjälp att döpa årets val. Mängder av människor bidrog genom #dinröst och Pisavalet blev hans stora favorit.

– Pisavalet är lätt att komma ihåg och passar med tanke på att skolan enligt vallokalundersökningen var den i särklass viktigaste frågan för väljarna i det här valet, säger Henrik Ekengren Oscarsson om förslaget som skickats in av göteborgaren Edin Dzanic.

Skolan hade betydelse

I årets val uppfattades Socialdemokraterna också ha den bästa politiken på skolområdet, en position som Folkpartiet tidigare haft. Det var ett tydligt skifte, menar han.

– Man kan ha hypotesen att alliansens resultat i den välfärdsfrågan hade betydelse för väljarnas flykt från alliansen.

Varje val döps

Varje riksdagsval från 1866 har i efterhand fått ett namn av Sveriges statsvetare. Ny demokrati-valet, Språktestvalet, Marknadsvalet är tidigare exempel. Av de namnförslag som delats genom #dinröst, kan Henrik Ekengren Oscarsson se en tydlig trend.

– Det är många som handlar om den konflikt som blev så synlig i samband med valet: inställningen till flyktingar, mångkultur, integrationspolitik. Till exempel Antirasistvalet och Öppna ditt hjärta-valet.

Frestad av Rekvisitavalet

Han föll också för Simon Erikssons förslag Rekvisitavalet, för att många val är uppkallade efter nya inslag i partiernas kampanjande och rekvisitan hade en tydlig koppling till årets valrörelse.

– Lite frestad känner jag mig att välja Rekvisitavalet. Men det finns mycket annat med det här valet som kan ta över det där, säger han.

Dödlägesvalet

Själv tror han att ett namn i stil med Dödlägesvalet kan bli aktuellt, särskilt om det blir nyval.

– Det vi känner just nu är någon form av dödläge. Alla undrar hur sjuttsingen Löfven ska kunna förhandla fram en budget som han får majoritet för i en riksdag, säger han.

Halvtorrt i efterhand

Vilket namn det blir återstår att se. Men Henrik Ekengren Oscarsson hoppas på ett roligare namn än senast, då 2010 års val döptes till Åttapartivalet.

– Då kändes det som en väldigt intressant beskrivning då. Det var ovant och nytt med åtta partier i riskdagen och det handlade också om Sverigedemokraternas framgångar och entré i riksdagen. Men nu i retrospekt känns det lite halvtorrt och tråkigt. Vi har vant oss vid åtta partier. Men det namnet kanske ändras. Den politiska historien skrivs om hela tiden.

Här är väljarnas namnförslag

Vågmästarvalet, Feministvalet, Vägvalet, Antirasism-valet, Ödesvalet, Rekvisitavalet, Välfärdsvalet, Blockvalet, Framtidsvalet, Supervalet, Fi-valet, Regeringsvalet, Jämställdhets-valet, Valet som ingen vann, Protestvalet, Öppna ditt hjärta-valet, Smutskastningsvalet, Kvalet, Uppstickarvalet, Hejdåförsvaret-valet, Hjärtevalet, Alla är förlorare-valet, Tillbaka till 30-talet-valet, Regeringsfråganvalet, Splittervalet, Sorgens val, Pensionärsskattevalet , Mörkrets val, Invandringsfrågors-valet, Nyvalet, Välfärdsvalet, Mediavalet, Färgvalet, Schymanvalet, Gudrunvalet, 8 mot 1-valet, AllaRösttaValet, Järn- eller språkrörsvalet, Skolvalet, Förlorarvalet, Pajkastnings-valet, Rekordvalet, Tredje största parti-valet, Vinster i välfärden-valet, Front mot rasism-valet, Valetochkvaletvalet, Förstagångsvalet, Debutantvalet, Ideologivalet, Likhetsvalet, Väljarnas val, Valet à la Bagdad Bob., Migrationsvalet, Antirasistvalet, Mångkulturella valet, Valnöten, Galningarnas kamp, Pisavalet, Småpartivalet, Treblocksvalet, Trygghetsvalet, Miljöavgörande valet, Räddningsvalet, Hashtagsvalet, Omvalet, Feminismens valrörelse, Inte till salu-valet, Århundradets val, Invandring o jobb-val, Pengavalet, Järnrörs-valet, Det ovanliga valet, Oppositionsvalet, Ödesvalet 1914/2014, Degraderingsvalet, Invandringsvalet, Jobbvalet, Valvindsvalet, Småpartivale, Ingen vill leka med Jimmie-valet, Följa Gudrun på väg till Utopien-valet, Blockgränsen-valet, Rättvisa valet, Stasivalet, Gränsvalet, Nej till rasism-valet, Reklambyråvalet, Blockfria valet, KOvaLet, Du får inte vara med-valet, Svekvalet, Skvalet, Dagisvalet, Kaosvalet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.