De som födde med kejsarsnitt hade en komplikationsfrekvens på 27,3 per 1.000 fall. Bland dem som födde vagi- nalt fick 9 av 1.000 komplikationer, bl.a. infektioner och blodproppar.
I Sverige har andelen kejsarsnitt ökat från drygt 5 procent av förlossning- arna i början av 70-talet till nästan 17 procent 2004.
Stannade längre på sjukhus
De senaste åren har det kommit flera rapporter som pekat på ökade risker för både mödrar och barn med planerade kejsarsnitt.
Den nya kanadensiska studíen, som presenteras i läkartidskriften Canadian Medical Association Journal, visar också att kvinnor som fött med kejsarsnitt stannade längre på sjukhus innan de kunde skrivas ut.
I studien deltog 47.000 kvinnor.
Infektioner vanligare
Överläkare Ellika Andolf vid kvinnokliniken vid Danderyds sjukhus arbetar med en svensk studie där förstföderskor som planerar vaginal förlossning jämförs med förstföderskor som planerar kejsarsnitt.
-Vi har sett att infektioner är vanligare vid planerat kejsarsnitt. Även proppar förekommer oftare även om de är ovanliga. Det är sådant som vi tar med i beräkningen när vi pratar med patienter som själva vill ha kejsarsnitt.
Enligt Andolf är det helt logiskt att infektioner är vanligare vid kejsarsnitt eftersom sårytan då är mycket större.
-Du har ett sår i bukväggen och du har ett sår i livmodern som du inte har vid en vaginal förlossning. Har du ett stort sår så är det större risk för en infektion.
Det är ännu inte känt när den svenska studien presenteras.