Vilka var egentligen först med folkdräkt i stora politiska sammanhang? Se videon för professorns svar! Foto: TT/SVT

Plötsligt har ”alla” politiker folkdräkt i riksdagen – men vilka var egentligen först?

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen öppnades riksdagen formellt inför hösten, och svenska folket kunde beskåda en rad folkdräktsbeklädda politiker marschera förbi tv-kamerorna. 2010 ledde Jimmie Åkessons folkdräkts-entré till debatt, men denna gång verkade istället många politiker i sociala medier tävla om vem som burit traditionella dräkter längst tid.

Orla Vigsö är professor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Göteborgs universitet, och forskar i politisk retorik.

Han menar att en dansk politiker aldrig skulle bära folkdräkt. Men, i Sverige är det full fart i garderoberna. Och politikernas användande av folkdräkt kan handla om ”att försöka återerövra svenskheten från Sverigedemokraterna”.

– Det är ganska många olika områden där Sverigedemokraterna tänkt nytt i försöket att få poäng på det nationella. Men, det är som många andra saker, att plockas det upp av andra, så förlorar det den här ”skillnadsfunktionen” – då är det inget speciellt med det.

Vad hoppas politikerna att förmedla med sina traditionellt svenska kläder? Och, vilka kan ha varit först med att bära folkdräkt i denna typ av offentligt politiskt sammanhang?

Se videon ovan för hans svar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.