Plus testar aktivitetsarmband

Uppdaterad
Publicerad

Ett enkelt armband för att få veta allt om hur din träning går. Det låter bra, men går de att lita på? Plus testar vilket armband som är bäst.

Plus testar fem aktivitetsarmband som alla mäter aktivitet, hjärtfrekvens/puls, kaloriförbrukning och sömn. Testet går ut på att avgöra hur användarvänliga de är och hur korrekta mätvärden de ger. 

Deltest 1: Labbtest 

Plus tar hjälp av Mikael Mattson, som forskar på aktivitetsarmband vid Gymnastisk- och Idrottshögskolan (GIH). Han och hans team testar armbandens tillförlitlighet i mätningen av puls, steg och kaloriförbrukning. 

Alla armband testas på tio personer och testpersonernas vikt, längd och ålder registreras i armbandens appar. Varje testperson får promenera i åtta minuter, sitta still i fem minuter och jogga i fem minuter med armbanden på. 

Värdena som armbanden registrerar jämförs med det facit som testteamet får fram från mätningar av puls och syreförbrukning som görs av GIH:s egen utrustning. 

Resultat:

  • Sämst i labbtestet var Jawbone som gick sönder innan testet var klart och som var längst ifrån facit i de mätningar det hann leverera.
  • Resten av armbanden klarade sig likvärdigt. Stegräkningen klarade de av bra och pulsmätningen var också hyfsad. Men vid gång och löpning ökade risken för fel i pulsmätningen. 
  • Alla armbanden hade märkbart stora brister i sin förmåga att mäta kaloriförbrukning. 

–Där blir armbanden riktigt, riktigt dåliga, säger Mikael Mattson. 

–Snittfelet kan vara 50 procent, och det kan vara både överskattningar och underskattningar. Överskattningarna kan vara flera hundra procent vid lågintensiva uppgifter. 

–Om man är intresserad av träning så är det mycket smartare att använda en traditionell pulsklocka med bröstband. 

LÄS MER: Stora felberäkningar i aktivitetsarmband.

Deltest 2: Användarpanel 

Plus användarpanel består av fyra motionärer som får testa armbanden under en månads tid, som efter testperioden är rörande eniga: krångligast att använda var Jawbone och mest användarvänlig var Garmin. 

–Jawbone har ingen display så man kan inte se pulsen medan man tränar. Den lossnade dessutom flera gånger, säger Frithjof Theens. 

–Garmin hade bra funktionell display som visar min puls, sträcka, hastighet och tid, säger Marlene Hedelin. 

Sammanfattning 

Osäkrast värden gav Jawbone, som dessutom gick sönder under testets gång. Resten av armbanden var ungefär likvärdiga. De var bra på att mäta steg, hyfsade på att mäta puls, men riktigt dåliga på att mäta kaloriförbrukning. 

Utslagsrösten går därför till den eniga användarpanelen. 

Bäst i test – Garmin

Armband i test

  • FITBIT Charge HR – 1 390 kr 
  • GARMIN Vivosmart HR Regular – 1 390 kr 
  • MIO Fuse HRM – 1 395 kr 
  • Jawbone Up3 – 1 449 kr 
  • Polar A360 – 2 000 kr

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.