• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Rävlanda i Härryda kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en fastighet med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Göteborg.

Polis larmar: Risk för ökad prostitution när fler säljer nakenbilder

Uppdaterad
Publicerad

Nätsidor för egna nakenbilder har ökat starkt den senaste tiden, enligt polisen Simon Häggström som jobbar mot människohandel och prostitution i Stockholm.

– Att sälja bilder och filmer är ofta en inkörsport till prostitution, säger han.

Den stora efterfrågan på unga som säljer sex och exploateras sexuellt är väldigt oroväckande enligt polisen.

En mängd sajter på nätet, från etablerade sociala medier till rena prostitutionsforum, är plattformar där vuxna män söker efter unga tjejer och killar att ha sex med.

– Vi har ett läge där tusentals män runt om i Sverige är redo att betala för till och med barns kroppar, säger polisen Simon Häggström med mångårig erfarenhet av att jobba mot människohandel och prostitution.

Ofta en inkörsport till prostitution

Barn kontaktas via chattar på etablerade sociala medier genom så kallad grooming, det vill säga vuxna som tar kontakt med barn i sexuellt syfte. Ungdomar finns bland annat på så kallade sugardejtingsidor, där vuxna män söker kontakt med personer betydligt yngre än de själva, eller sidor där man kan lägga ut och sälja nakenbilder på sig själv. Det senare en typ av plattformar som ökat starkt, enligt Simon Häggström.

– Att börja sälja bilder och filmer är ofta en inkörsport som i slutänden leder till fysiska möten, det visar många av våra ärenden. Man vaknar inte en dag och tänker att man ska börja sälja sex, det här är en värld som man sakta men säkert glider in i.

Psykisk ohälsa en vanlig orsak

Det finns inga exakta siffror på hur många barn och unga som exploateras sexuellt. Skuld, skam och rädsla avhåller ungdomarna från att själva anmäla.

Polisen försöker hålla koll på sidorna där sexhandeln pågår, jobbar uppsökande och med tips från allmänheten. Centralt i polisens arbete är att inte skuldbelägga ungdomarna.

– Det finns alltid en förklaring till varför man hamnar i prostitution. Hos ungdomarna vi möter handlar det ofta om psykisk ohälsa som bland annat bottnar i sexuella övergrepp. Det är männen som utnyttjar de här ungdomarna som bär hela skulden, säger Simon Häggström.

Riskerna för barn och ungdomar som säljer sex är ännu större än för vuxna prostituerade, menar han. De som söker väldigt aktivt efter unga personer uppvisar något som han betecknar som ett “rovdjursbeteende” vilket innebär att de är upptagna av sadism- och övergreppsfantasier som drabbar barnen konkret.

– Det här är en oerhört farlig värld där väldigt många människor råkar illa ut och barn och ungdomar får vara med om mycket värre saker än vuxna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.