Kenneth Bergquist, polisområdeschef i Västernorrland, har full förståelse för politikernas åsikter. Foto: SVT

Polischefen: ”Vi vill synas mer”

Uppdaterad
Publicerad

Kommunalråden i Västernorrland är missnöjda med polisnärvaron i länet. Från polisens håll menar man att man vill synas mer, men det är en prioriteringsfråga.

SVT Västernorrlands undersökning visar att sex av sju kommunalråd i Västernorrland tycker att polisnärvaron i deras kommuner är otillräcklig. Kenneth Bergquist, polisområdeschef i Västernorrland, har full förståelse för politikernas åsikter.

– Vi vill också synas mer, men det är en fråga om prioritering. Vi måste se till att polisen finns där de gör mest nytta, två poliser extra på stan innebär också att det är två färre som utreder brott. Det är kommunicerande kärl, säger Bergquist.

Val 2018 – #dinröst

Brist på poliser

Polisen omorganiserade sin verksamhet för tre år sedan, efter det anser många politiker att det blivit färre synliga poliser i deras kommun. Kenneth Bergquist berättar att polisen i Västernorrland efter omorganisationen skulle ha haft 420 anställda. Men det är brist på poliser och under de senaste tre åren har det saknats upp till 35 poliser i länet.

Fler anställs

Den senaste tiden har det dock sett ljusare ut på rekryteringsfronten och leden börjar fyllas ut av nyanställda. Dessutom satsas det stora pengar just nu för att utbilda fler poliser. Dagens 30 000 poliser i Sverige ska bli 40 000. Den satsningen kommer att märkas även i Västernorrland menar Bergquist.

Bergquist förstår politikernas inställning i nuläget, det vore konstigt om de vore nöjda nu, innan den historiskt sett största satsningen på svensk polis menar han.         

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet