Fler och fler hemmagjorda 3D-vapen konfiskeras av polisen. Arkivbild. Foto: Eric Gay/AP/TT

Polisen: Allt vanligare med 3D-utskrivna vapen

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har de senaste åren gjort allt fler beslag av plastvapen som monterats ihop efter att ha skrivits ut i 3D-skrivare, visar en kartläggning gjord av P1-programmet ”I lagens namn ”.

– Från 2013 har vi fått in något enstaka vapen årligen, nu börjar det komma in kanske fem–sex ärenden om året, säger Mikael Högfors på Nationellt forensiskt centrum (NFC), till radion.

I det senaste fallet av denna typ som varit uppe i domstol dömdes en man i Trollhättan som tillverkade den här sortens vapen till fem års fängelse för bland annat vapenbrott och grovt narkotikabrott.

Enligt den europeiska polisbyrån Europol är ökningen av 3D-utskrivna vapen ett nuvarande och framtida hot. Mikael Högfors oroas av utvecklingen.

– Minskar man smugglingen av illegala vapen så kommer efterfrågan trots det att finnas kvar. Alla plastutskrivna vapen vi ser i dag har ju gjorts med intentionen att användas i kriminella sammanhang, säger han.

Häng med SVT:s reporter Carl Fridh Kleberg till USA där det råder liknande problem med 3D-printade vapen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här visar vapenentusiasten SVT:s utrikesreporter Carl Fridh Kleberg hur man 3D-printar ett vapen. Fotograf: Markus Ljungholm

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.