Foto: Kent Ekeroth

SD-bråket utreds av polis

Uppdaterad
Publicerad
Polisen har inlett en förundersökning efter uppmärksammade filmklipp.

Vid lunchtid på fredagen upprättade polisen i Stockholm en polisanmälan med anledning av filmklippen från SD-topparnas bråk på Kungsgatan i Stockholm 2010.

Polisanmälan upprättade på eget initiativ av polisen i Stockholm och har inlett en förundersökning.

I första hand rör sig misstankarna om misshandel och hets mot folkgrupp, uppger Stockholmspolisen för SVT. Anmälan gjordes efter att polisen sett filmerna.

– När brott kommer till vår kännedom är det vår uppgift att försöka utreda dem så gott det går. Det här är ju ett par år gammalt och det mesta har vi fått via media vilket gör det lite mer komplicerat, säger Lars Byström vid Stockholmspolisen till SVT Rapport.

Kan det innebära att ni begär ut material från Expressen?

– Det får utredningen visa om vi i sådana fall gör det, säger Lars Byström

För närvarande är förundersökningen så färsk att ingen delgivits misstanke om brott.

Det är inte bara polisen själv som anmält händelsen. Peter Granquist, jurist på Stockholmspolisen, säger till SVT att ytterligare sex anmälningar gjorts av allmänheten. De flesta av dem gäller hets mot folkgrupp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SD-ledare avgår efter skandalfilm

Mer i ämnet