Polisen blir en enda myndighet 2015

Uppdaterad
Publicerad

Det blir en enda myndighet av Sveriges 21 länspolismyndigheter och Rikspolisen till nyåret 2015, uppger justitieminister Beatrice Ask.

Förslaget är med i årets höstbudget, säger hon till Ekot i Sveriges Radio.

-Vi ser och har utrett och har fått besked om att de 21 myndigheterna och Rikspolisstyrelsen tillsammans är svårstyrda, men också att det finns befogenheter som krockar med varandra.

-Vi behöver en modernare organisation och då är en myndighet lösningen.

Förslaget om en gemensam polismyndighet kom i den statliga utredningen En sammanhållen svensk polis, som kom i mars. Utredningen hade i uppdrag att analysera om polisens organisation är ett hinder för effektivitet och förbättrade resultat. Anslagen till polisen har ökat med 40 procent och antalet anställda med 26 procent under 2000-2010, men enligt regeringen har detta inte synts i polisens resultat.

Utredningen kom fram till att Rikspolisstyrelsen har begränsade möjligheter att fatta de beslut som krävs för att se till att verksamheten bedrivs enligt de mål och riktlinjer som riksdagen och regeringen beslutar. Samtidigt finns i dag flera områden där Rikspolisstyrelsens och polismyndigheternas befogenheter överlappar. Därför föreslogs en gemensam myndighet.

De flesta myndigheter och organisationer som lämnat remissvar till utredningen är positiva till förslaget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Höstbudgeten 2012

Mer i ämnet