• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

det här är inte första gången som polismyndigheten får kritik för att inte styra bemanningen efter behov. Redan på 90-talet kom Riksrevisionsverket fram till samma sak. Foto: Claudio Brescian/Fredrik Sandberg/TT

Polisen får skarp kritik av sina egna revisorer

Uppdaterad
Publicerad

Polisen får skarp kritik av sina egna revisorer som menar att myndigheten misslyckas med att fördela resurser efter behov. Det här framgår i en tillsynsrapport som SVT Nyheter tagit del av.

Att se till så att rätt utredningskompetens jobbar under de tider som brott ofta begås har länge varit ett mål för polisen. Initiala och långtgående åtgärder i nära anslutning till brott och brottsplatser anses vara av avgörande betydelse för möjligheterna att klara upp brott.

Men i en tillsynsrapport som SVT tagit del av konstaterar polisens egna revisorer att verksamheten idag inte når upp till det målet. Enligt rapporten anpassas inte förläggningen av utredares arbetstid efter behov. Exempelvis skriver de att utredningsverksamheten på kvällar och helger i första hand verkar vara inriktad på ”att hålla ställningarna”, trots att det är då som många brott begås.

Svårt med resurser

Håkan Wall är enhetschef på Nationella operativa avdelningen, NOA, och han menar att det är svårt att få resurserna att räcka tilll.

-  Det är en komplex värld vi lever i. Polisen ska vara tillgänglig 365 dagar om året, 24/7, inom väldigt många verksamheter så det är alltid någon form av kompromiss.

Men det här är inte första gången som polismyndigheten får kritik för att inte styra bemanningen efter behov. Redan på 90-talet kom Riksrevisionsverket fram till samma sak.

Sedan dess har flera rapporter lyft fram flera åtgärder, men trots det kvarstår alltså problemet.

Ingen verksamhetsanalys

I den aktuella rapporten konstaterar dessutom revisorerna att inget av polisområdena som undersöktes i utredningen genomfört en analys av verksamhetens behov – trots att tidigare granskningar framhållit det som en viktig åtgärd.

Vi har tagit frågan på allvar men vi ser att det finns mer att göra och det håller vi på med nu ganska brett och på många områden, säger Håkan Wall.

Några av åtgärderna som polisens revisorer nu föreslår är bland annat att en nationell enhetlig metodik för verksamhetsnalays införs och att förläggningen av arbetstider i förhållande till behov följs upp löpande .

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.