Polisen hittade Picassotavlor vid tillslag mot misstänkt smugglare

Uppdaterad
Publicerad

Polisen beslagtog konst, smycken, bilar och designmöbler vid ett tillslag mot en misstänkt narkotikasmugglare. Bland annat har tavlor av Picasso, Andy Warhol och Chagall hittats.

Stora mängder kontanter, bilar, klockor, smycken, konst och designmöbler beslagtogs av polisen i samband med gripandet av en man från Helsingborg som misstänks för omfattande narkotikasmuggling.

Flera av de dyrbara möblerna misstänkts vara stulna i samband med bostadsinbrott i Stockholmsområdet, bland annat en byrå värd 400 000 kronor, skriver polisen på sin hemsida.

Två års spaning

Polisens nationella operativa avdelning, Noa, har tillsammans med spansk polis under två års tid spanat på ett kriminellt nätverk som misstänks ha smugglat stora mängder narkotika från Spanien till Sverige. I december 2020 genomförde svensk och spansk polis en insats mot mannen från Helsingborg, som misstänks vara ledare för den största kriminella organisationen i södra Spanien, samt andra personer med roller i nätverket.

Har utlämnats till Spanien

Huvudmannen greps av svensk polis i sin bostad utanför Helsingborg och i Spanien greps samtidigt fem personer, varav flera svenskar boende i Stockholmsområdet.

– I den här insatsen har vi gjort stora beslag och vi arbetar allt mer inom polisen med att komma åt kriminellas brottsvinster, säger Christer Nilsson, chef utredningsenheten, Noa, i en kommentar.

Huvudmannen misstänks nu för grov narkotikasmuggling och grovt penningtvättsbrott, och har utlämnats till Spanien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.