• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vaggeryd i Vaggeryds kommun, Jönköpings län. På grund av en brand i avfallsanläggning strax norr om Vaggeryds tätort, med kraftig rökutveckling, uppmanar räddningsledaren alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jönköping.

Polisen kritisk till coronaregler: ”Inte förklarade på ett bra sätt”

Uppdaterad
Publicerad

Polismyndigheten varnar nu för att regler och rekommendationer kring corona blir alltmer svåra att förstå för allmänheten. Risken är att det skapar slitningar i samhället, enligt polisen.

– Det är ett snårigt regelverk och jag har full förståelse för att människor känner en viss frustration, säger Per Engström, kommenderingschef för särskilda händelsen Corona på Polismyndigheten.

I ett remissvar till regeringen om ändringar i den så kallade begränsningsförordningen skriver Polismyndigheten att regelverket blir allt mer snårigt, svårtillämpat och svårförståeligt.

– Vi ser väl att vi har en risk för ökad demonstrationsvilja i samhället, olika fraktioner framför sin frustration runt reglerna och vi ser också att regelefterlevnaden blir sämre och sämre, säger Per Engström.

”Drabbar allmänheten”

Men Folkhälsomyndigheten tycker inte att man ska överdriva svårigheterna eftersom näringsidkarna tar ett stort ansvar för att göra det enkelt för människor att följa instruktioner. Polisen håller med om att näringsidkarna sköter sig mycket bra. Det som riskerar att skapa oro i samhället enligt polisen är om människor inte förstår logiken bakom besluten.

Polisen listar flera exempel på svårförståeliga regler. Som att en religiös begravning kan bli hårdare reglerad än en motsvarande borgerlig ceremoni. Eller att publiken på Stockholms stadion kan komma att räknas in i antalet deltagare om de tittar på DN-galan, men inte om de tittar på Stockholm Maraton. Ett annat exempel är att djurparker måste ha fler kvadratmeter per person är köpcentrum.

– Vad är logiken i det? Den typen av diskussioner förs i olika medier för det drabbar ju allmänheten, säger Per Engström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.