Ofta är de någon annan än de prostituerade som bokar upp lägenheten, uppger Henrik Älverdal på polisen i Region Väst. Foto: Johan Nilsson, TT

Polisen: ”Lägenhetsbordeller finns i hela landet”

Uppdaterad
Publicerad

De så kallade lägenhetsbordellerna är ett vanligt inslag i prostitutionen i Sverige. Den ökade möjligheten att hyra lägenheter i andrahand gör det enkelt att sälja sex i någon annans hem.
– Det är utbrett över hela landet, säger Henrik Älverdal på polisen i Region Väst.

– Det är ett växande problem. Prostitution på gatan förekommer, men inte alls i den utsträckningen, säger Henrik Älverdal, tillförordnad chef på människohandelsgruppen på polisen i Region Väst.

Han menar att problemet har ökat i takt med att andrahandsuthyrningen har gjort det. Lägenheterna bokas på samma sätt som vem som helst skulle göra för ett weekend-boende.

– Det kan vara att man har en form av andrahandsuthyrning. Airbnb är jättevanligt, lägenhetshotell, lägenheter som man kan hyra alltifrån några dagar till längre perioder, säger Henrik Älverdal.

Vem bokar lägenheterna?

– Ibland bokar de (prostituerade, reds. anm) lägenheterna själva men ofta är det någon som bokar upp lägenheterna som ser till att personerna kommer dit. Det beror på hur uppstyrd verksamheterna är.

”Oftast koppleri inblandat”

Henrik Älverdal säger att det i de flesta fall finns någon form av koppleri med i bilden och att majoriteten av de prostituerade kommer från fattiga länder.

– Väldigt många är utländska. De kommer från Rumänien, Ungern, Nigeria och länder i Sydamerika.

Janna Davidson, samordnare på Stockholmspolisen, målar upp en liknande bild av situationen i Stockholm. 

”Finns i hela landet”

Precis som Henrik Älverdal så säger hon att polisen försöker stoppa utbredningen genom att hitta lägenhetsbordellerna.

– De upptäcks antingen genom razzior, genom tips eller genom att anmälan upprättats och verksamheten kommit till polisens kännedom den vägen. Vi har poliser som arbetar uppsökande och letar efter annonser på nätet precis om köparna, säger Janna Davidson.

Hennes bild av den organiserade bordellverksamheten är att det vanligtvis brukar vara en eller två hallickar som håller i trådarna. 

Janna Davidson och Henrik Älverdal jobbar i storstadsregionerna där lägenhetsbordellerna är vanligast. Men det är ett nationellt problem, utbrett över hela landet, säger Henrik Älverdal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer