Gunnar Appelgren, som leder Stockholmspolisens satsning mot organiserad brottslighet, är skeptisk mot medlingen mellan kriminella gäng. Foto: SVT

Polisen om kontroversiell medling: ”Blir ett parallellsamhälle”

Uppdaterad
Publicerad

Att civilsamhället går in och medlar i gängkonflikter är riskabelt. Det säger Gunnar Appelgren vid Stockholmspolisen i SVT:s Agenda efter att bland annat imamer i Köpenhamn gått in och medlat mellan rivaliserande gäng.

Efter upprepade skottlossningar mellan gäng i området Nörrebro i Köpenhamn så gick delar av det muslimska civilsamhället in och medlade. Det handlade både om oroliga föräldrar och om imamer från moskéer i staden. Men trots att det sedan dess har varit lugnt så tycker inte danska regeringen att medlingsverksamheten är bra.

”Blir ett parallellsamhälle”

Även Gunnar Appelgren, som leder Stockholmspolisens satsning mot organiserad brottslighet, är skeptisk mot den här typen av medling.

Agenda

– Om vi ska lyckas förändra hur det ser ut i våra olika förorter så måste vi göra det tillsammans. Då måste det lokala samhället resa upp sig och ta ställning tillsammans med polismyndighet, näringsliv och andra. Men det innebär inte att man ska medla. Då blir det ett parallellsamhälle. Det blir en annan rättsordning.

”Görs i viss mån”

Manne Gerell, kriminolog vid Malmö universitet, är mer positiv.

– Medling görs ju i viss mån, av socialtjänster till exempel, då handlar det inte om gängkriminella utan om vanliga människor som hamnar i konflikt.

– När det gäller gäng så blir det lite svårare just för att man kan få en dimension av att man legitimerar dem. Det finns problem här som man får vara medveten om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet