Patrik Engström, chef för nationella gränspolissektionen vid Noa. Foto: TT

Polisen om nya gränskontrollerna: Läget har förändrats

Publicerad

De inre gränskontrollerna utökas till flera flygplatser och hamnar. Enligt polisen behövs åtgärderna då läget förändrats rejält sedan flyktingkrisen 2015. I dag finns det en helt annan hotbild.
– Det innebär ökade risker för oss i Sverige, säger Patrik Engström, chef för nationella gränspolissektionen vid Noa.

De nya utökade gränskontrollerna börjar gälla måndag den 2 juli och kommer att ske på bland annat Arlanda, Landvetter, Malmö Airport samt i Frihamnen i Stockholm och Karlskrona hamn.

Bakgrunden är ett regeringsbeslut från i maj som ger polisen rätten att genomföra gränskontroller på fler platser i Sverige.

– Genom en riskanalys har vi identifierat ett antal platser och rutter där vi ser att potentiella terrorister, personer som ägnar sig åt allvarlig gränsöverskridande brottslighet och personer som av andra skäl försöker ta sig in olovligen i Sverige kommer, säger Patrik Engström.

”Innebär ökade risker”

Enligt Patrik Engström behövs de nya kontrollerna då läget har förändrats sedan flyktingkrisen 2015, då gränskontroller i bland annat Skåne infördes.

Har hotbilden förändrats och i så fall hur?

– Vår kunskap om vilka vägar människor tar men också omfattningen av gränsöverskridande brottslighet har förändrats. Det handlar också om det som kallas sekundära rörelser, det vill säga personer som har sökt asyl i ett Europeiskt land och som väljer att söka sig vidare i väntan på besked. De har inte automatisk rätt att komma till Sverige, säger han och fortsätter:

– Det hot mot inre ordning och allmän säkerhet som regeringen hänvisar till bygger på att gränskontrollen vid EU:s yttre gräns fungerar ganska dåligt och det innebär ökade risker för oss i Sverige.

”Handlar om underrättelser”

I praktiken innebär förändringen att exempelvis Arlanda och Landvetter kan få samma typ av gränskontroll som på Öresundsbron.

– Kliver du av ett flyg som kommer från ett EU-land kan det bli så att det står personal och kontrollerar pass och att man har rätt att resa in i Sverige. Vi kommer också att söka efter efterlysta, säger Patrik Engström och tillägger:

– Men den här kontrollen kommer ju inte att ske överallt och hela tiden.

Hur gör ni urvalet?

– Vi behöver inte göra ett individuellt urval och kontrollera enskilda individer utan det som avgör är vilka underättelser vi har. Exakt vilken information det är kommer vi inte att gå ut med.

Även svenska resenärer kan behöva gå igenom den utökade gränskontrollen. Därför är det viktigt att du alltid har med dig ett pass eller nationellt id-kort.

Enligt Patrik Engström är det viktigt att ta med sig den typen av id-handling även om du bara reser i Europa, då det finns andra länder, exempelvis Tyskland och Danmark, som också har infört gränskontroller.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer