– Överlag har det varit lugnt, inga allvarliga incidenter, säger Kim Hild, presstalesperson i region Syd. Foto: Johan Nilsson / TT

Polisen om valborgsmässoafton: ”Ovanligt lugnt”

Uppdaterad
Publicerad

På flera håll i Sverige uppger polisen att valborgskvällen och -natten varit ovanligt lugn.

– Överlag har det varit lugnt, inga allvarliga incidenter, säger Kim Hild, presstalesperson i region Syd.

För första gången sedan pandemin bröt ut har svenska folket fått fira en normal valborg utan restriktioner. Men från polisen kommer rapporter om en oväntat lugn kväll och natt.

– Det har varit klart hanterbart, det har varit som en normal helgkväll för Stockholmspolisen. Något lugnare än vad vi hade beräknat att det skulle bli, säger Ola Österling, presstalesperson i region Stockholm.

I Lund greps tre personer misstänka för misshandel, vid två separata tillfällen. Men överlag bedömer polisen i Skåne att det varit en stillsam valborg.

– Just valborgsfirandet i parken i Lund, där har man betraktat det som mycket lyckat. Överlag har det varit lugnt, inga allvarliga incidenter, säger Kim Hild, presstalesperson i region Syd.

– Det har varit ungefär som en vanlig helgnatt.

”Sticker inte ut”

Under lördagsnatten hamnade ett tiotal personer i bråk med varandra i Kalmar. En man i 25-årsåldern fick föras till sjukhus och vårdas med kritiska skador.

Omkring 10 personer ska enligt inringare till polisen ha varit involverade i bråket. Ingen person har gripits.

I region Nord vittnar polisen om en del fylla och ett par misshandelärenden.

– Det har varit fler ärenden än en generell helg men det sticker inte ut sett till antalet fall som resulterat i anmälningar, säger Åsa Mjörndal, polisens presstalesperson i region Nord.

Misstänkt våldtäkt i Ulricehamn

Polisen i Jönköping, Uppsala Sörmland och i Östergötland och Bergslagen vittnar även de om en lugn kväll. Men i Väst uppger patrullerna som jobbat under natten att de haft mycket att göra.

– Det har varit en kväll med en hel del misshandlar och rån, i synnerhet i Göteborgsområdet. Men det har även varit misshandel och fyllerier i Halmstad, Varberg, Falkenberg och sannolikt i Borås och Uddevalla, säger Hans-Jörgen Ostler, polisens presstalesperson i region Väst.

– Sen om det är för att det är en vanlig lördagskväll efter pandemin eller att det var valborgsmässoafton kan jag inte säga.

Vid 01.30-tiden natten till söndag fick polisen in ett larm om en misstänkt till våldtäkt i en park i Ulricehamn, skriver GP.

– Det är avspärrat i parken där nu, säger Hans-Jörgen Ostler.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.