Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Charles Strömblad, ordförande för Chalmers Cortège Committé, berätta om kortegen i klippet. Foto: SVT

Rekordmånga deltog i Chalmeristernas kortege i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Under valborgshelgen är den efterlängtade kortegen tillbaka i Göteborg – och intresset från studenter att vara med är rekordstort.

– Att äntligen få vara tillbaka och rulla ut på Göteborgs gator känns helt fantastiskt, säger Charles Strömblad ordförande för Chalmers Cortège Committé.

Se studenternas byggen och hur de förbereder sig för cortégen i klippet ovan.

På två år har det inte blivit någon folkfest med tusentals personer på grund av coronapandemin. 2020 ställdes cortegen in för första gången sedan andra världskriget. Då gjorde cortegekommittén en utställning i mindre skala istället. 2021 byggdes en cortege i minatyr som ställdes ut i skyltfönster runt om i Göteborg. Men i år är kortegen tillbaka och 1 540 studenter deltar.

Ofta tar man upp och skojar om aktuella händelser från året som gått – men coronapandemin kommer inte att stå i fokus i årets kortege.

– Att skämta om makthavarnas dåliga hantering är kul, men att skämta om corona där människor dött och påverkat många väldigt negativt, det lämnar vi bakom oss, säger Charles Strömblad ordförande för Chalmers Cortège Committé.

Se en del av folkfesten i klippet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se en del av årets kortege i klippet Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.