Det finns risk att brottsligheten ökar inom vissa områden på sikt till följd av coronavirusets effekter. Arkivbild. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Polisen: Risk för ökad brottslighet efter corona

Uppdaterad
Publicerad

Det finns risk att brottsligheten ökar på sikt till följd av coronaviruset. Polismyndigheten har i en ny rapport tittat på möjliga scenarier för brottsutvecklingen på ett till fem års sikt inom ett antal brottsområden vid en utdragen coronapandemi.

I början av coronapandemin såg polisen en minskning av antalet brott i Sverige. Inte minst i internationella brottsnätverk som är specialiserade på till exempel stöldgods eller droger då de påverkades av stängda gränser.

I en ny rapport har polisen tittat på vilka konsekvenser som coronapandemin kan få på brottsutvecklingen. Rapporten har tittat på möjliga konsekvenser av den pågående pandemin såväl på kort sikt som vid en långdragen pandemi.

Utsatta områden

Oavsett hur långdragen pandemin blir kommer till exempel utsatta områden att drabbas hårdare, inte minst på grund av de ekonomiska följderna som i sin tur kan leda till att fler rekryteras till kriminella nätverk.

Under coronapandemin är det fler som håller sig hemma och även brotten hittar andra vägar. I rapporten pekas bland annat brott på nätet ut som en av flera typer av brott som kommer att öka på sikt. Till exempel bedöms hotet från cyberkriminella aktörer som fortsatt högt på lång sikt.

Sexualbrott mot barn på nätet

Vad gäller till exempel sexualbrott mot barn på nätet syns ingen markant ökning av anmälningar kopplat till coronapandemin. Men oavsett scenario gör polisen bedömningen att det är någonting som kommer att öka då fler unga håller sig hemma på grund av pandemin.

-  Fler barn i tidigare ålder är uppkopplade på internet. Sedan tror jag att fler förövare kan sprida mer under kort tid och allting går mycket fortare. Just tillgängligheten på barn tror jag är en betydande faktor till att det här kommer att öka, säger Louise Åhlen, kriminalinspektör med fokus på internetrelaterade sexualbrott mot barn vid NOA.

Enligt polisen är det inte möjligt att gradera hur säkra de är på samtliga konsekvenser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.