Polisen sprängde afrikansk knarkliga

Uppdaterad
Publicerad

Ett 60-tal personer från Västafrika har dömts till långa fängelsestraff för heroinhandel i Sverige, uppger Rapport. I och med det tror polisen sig ha stoppat ett stort kriminellt nätverk.

Sedan 2003 har Länskriminalen i Stockholm haft intensiva spaningar mot heroinhandeln. Det framkom att en stor del av marknaden hade tagits över av västafrikaner, och speciellt av ett nätverk från Gambia. För att kunna slå sig in på marknaden dumpade afrikanerna priserna rejält. Heroinet såldes för 700 kronor per gram mot 2500 kronor per gram i normala fall.

Det kriminella nätverket har förgreningar över hela Europa. Polisen har gripit allt från gatuförsäljare till personer som styrt verksamheten i Holland.

Domar upp till 14 års fängelse

-Det här är mycket grova brott. Och domarna är väldigt höga, många som dömts till 10-12 och till och med upp till 14 års fängelse för det här, säger Margareta Eklund, kriminalkommissarie vid Länskriminalen i Stockholm till Rapport.

Narkotikan kommer ursprunligen från Afganistan och Sydostasien och smugglas in i Sverige av betalda kurirer. Sedan 2003 har Länskriminalen beslagtagit närmare 5 kilo heroin, 1,8 kilo kokain och 12 kilo marijuana i samband med razzior mot västafrikaner.

Margareta Eklund berättar att många av knarkkurirerna är dömda för liknande brott tidigare.

-Det här är ju inte bara ett svenskt problem utan det förekommer i hela Europa och de flesta som kommer hit har varit i något annat europeiskt land och blivit utvisade därifrån eller inte fått uppehållstillstånd, fortsätter hon.

Mindre heroin i omlopp efter gripanden

I härvan som fortfarande är under utredning sitter nu 16 personer häktade och polisens arbete som bygger på spaning och telefonavlyssning har börjat ge påtagligt resultat i gatuledet. Det kriminella västafrikanska nätverket har blivit skakat av polisens arbete och mindre heroin finns nu i omlopp.

-Vi har ju sett att det har mattats av och vi har ju också hört att man inte tycker att det är så trevligt här i landet och att man vill flytta någon annanstans, till exempel till Danmark, säger Margareta Eklund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.