Under polisens tester har det inte funnits något krav på att de som får sina bilder behandlade ska ha någon särskild grad av misstanke mot sig. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Polisen testade ny teknik för ansiktsigenkänning – utan att informera

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har testat en ny teknik för ansiktsigenkänning, men utan att informera Datainspektionen, rapporterar Ekot.

Det var inom den nu avslutade Operation rimfrost som polisen genomförde ett flertal pilottester för att bland annat sålla i bildmaterial och hitta övervakningsfilmer som fångar samma person.

Under testerna har det inte funnits något krav på att de som får sina bilder behandlade ska ha någon särskild grad av misstanke mot sig.

– Vi (har) pratat med vår rättsavdelning och där var deras bedömning att vi kunde göra tester, säger Niclas Appleby, it-forensiker på Nationellt forensiskt centrum, till Ekot.

Polisen fick i fjol godkänt att matcha ansiktsbilder mot signalementsregistret, men Datainspektionen har sagt nej till polisens testverksamhet med ansiktsigenkänning på Skavsta flygplats. Just nu granskas polisens användning av den amerikanska ansiktsigenkänningsappen Clearview.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer