Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Daniel Löfgren, insatsledare hos Stockholmspolisen om hur de arbetar med att upptäcka personer som falskeligen utger sig för att hjälpa ensamkommande barn och kvinnor. Foto: Privat, SVT

Polisen: Ukrainska flyktingar riskerar utsättas för människohandel

Publicerad

Tusentals flyktingar har lämnat kriget i Ukraina. Men vid ankomst till Sverige befarar polisen att de kan falla offer för människohandel.

Det kommer hundratals flyktingar om dagen från Ukraina till Sverige. Hjälparbetare och myndighetspersonal finns där för att ta emot, men polisen misstänker att där också finns de med brottsliga avsikter.

– Det är allt ifrån att bjuda hem personer eller låta dem bo hemma och vilja ha betalt i natura, till större nätverk som håller på med ren människohandel, säger Daniel Löfgren, insatsledare hos Stockholmspolisen.

Särskild polisinsats

Polisen har inlett en särskild insats för att upptäcka personer som falskeligen utger sig för att hjälpa ensamkommande barn och kvinnor.

Även Stockholm stad har etablerat en uppsökande verksamhet med personal som ska upptäcka och samordna insatser på plats.

– Än så länge handlar det om att vi förebygger att det överhuvudtaget ska inträffa exploatering och utnyttjande av människor. Men vi har också sett en del indikationer på att det har funnits oseriösa män, säger Jan Jönsson (L) socialborgarråd Stockholm stad.

Över tre miljoner människor uppskattas ha flytt Ukraina sedan Rysslands invasion inleddes den 24 februari. Av dessa beräknas hälften vara barn. Prognosen om fyra miljoner flyktingar kan komma att skrivas upp, varnar FN.

200 000 människor kan komma att fly till Sverige, med ett inflöde på 4 000 personer dagligen.

Källor: FN, AFP

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer