Polisen uppmanar människor att hålla sig undan från centrala Stockholm. Foto: Diana Waldenström

Polisen: Undvik centrala delarna av Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Polisen uppmanar alla att undvika Stockholm city efter det misstänkta terrordådet med flera döda. All buss- och tunnelbanetrafik har ställts in i innerstan.
– Dels för folks säkerhet, dels för att de kan vara i vägen, säger Towe Hägg på Stockholmspolisens ledningscentral.

En lastbil har kört in i varuhuset Åhlens på Drottninggatan i centrala Stockholm. Flera personer uppges vara döda och polisen misstänker att det rör sig om ett terrordåd.

Polisen uppmanar alla att undvika området i city.

– Vår allmänna rekommendation är att man undviker city över huvud taget nu, både till fots och i bil, säger Lars Byström, presstalesperson på Stockholmspolisen till TT.

Poliser med skyddsutrustning och automatvapen finns på plats inne i stan. Avspärrningarna sträcker sig från city, bort från Centralen mot Kungsholmen.

– Vi har flertalet patruller på plats. Vi behöver arbeta och vi ser en tillströmning av folk i sådana här situationer och uppmanar folk att hålla sig därifrån. Det är dels för folk säkerhet, dels för att de kan vara i vägen, säger Towe Hägg på Stockholmspolisens ledningscentral till SVT Nyheter.

Polisen har också uppmanat människor att inte röra sig mot Gamla Stan och att människor på Södermalm ska hålla sig inomhus.

Förvirring och kaos

All trafik runt Stockholms city, inklusive tunnelbana och tåg har stängts efter händelsen. Även busstrafiken i innerstan är inställd.

– All tågtrafik från och till Stockholm är inställd resten av dygnet, säger Stephan Rye på SJ:s pressjour på TT.

Han uppger att alla tåg som börjat gå till Stockholm kommer att stoppas vid Karlbergs station respektive Södra station. De tåg som ännu inte hunnit avgå mot Stockholm kommer heller inte att avgå.

Enligt Swedavias presschef Anders Porelius går flygtrafiken som vanligt på Arlanda och Bromma flygplats.

– Men på Bromma, Arlanda och även Landvetter har vi synlig närvaro av polis och vakter.

Höra av sig till anhöriga

I riksdagshuset, som ligger nära Drottninggatan, ljuder högtalarna med uppmaningar om att ingen person får lämna byggnaden på grund av det inträffade. Eftersom det är fredag eftermiddag är huset dock ganska tomt på riksdagsledamöter.

Stockholms kommun uppmanar på sin hemsida människor som vistas i centrala Stockholm att höra av sig till sina anhöriga för att berätta att man inte är drabbad.

Om du är i City

Polisen uppmanar människor att undvika city-kärnan runt Sergels torg och de centrala delarna av staden. Ett vittne säger att polisen uppmanat människor att inte röra sig mot Gamla Stan och att människor på Södermalm ska hålla sig inomhus.

Stockholms kommun uppmanar på sin hemsida människor som vistas i centrala Stockholm att höra av sig till sina anhöriga för att berätta att man inte är drabbad.

Man kan även anmäla sig som ”i säkerhet” på Facebook.

Tågen

Stopp i tågtrafiken till/från Stockholm på polisens begäran. Ingen prognos finns för när stationen åter kommer att trafikeras. Polisen uppmanar medborgare att undvika Stockholm city och stanna inomhus där du är.

Kollektivtrafiken

MTR har ställt in all pendeltågstrafik.

Tunnelbanan är inställd, det gäller alla linjer. All busstrafik i innerstan är i nuläget inställd däremot går färjorna som SL styr över.

Alla linjer som går sydväst mot Stockholm går i begränsad omfattning, men det är klart att det kommer bli följdeffekter av det här.

sl.se uppdateras informationen om kollektivtrafiken regelbundet.

Oroliga anhöriga kan ringa 11414 och direktval 9.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet