Åklagaren utreder brott kopplade till polischefen Mats Löfvings död. Foto: Henrik Montgomery/TT

Åklagare utreder arbetsmiljöbrott efter Mats Löfvings död

Uppdaterad
Publicerad

Åklagarmyndigheten inleder en förundersökning innefattande vållande till annans död, skriver man på sin hemsida. Fallet gäller den tidigare biträdande rikspolischefen Mats Löfving.

Beskedet kommer efter att Arbetsmiljöverket i fredags gjorde en åtalsanmälan mot Polismyndigheten.

Åklagarmyndigheten skriver att Arbetsmiljöverket konstaterat brister och drar slutsatsen att det kan finnas ett orsakssamband mellan de påtalade arbetsmiljöbristerna och Mats Löfvings död.

– I nuläget finns ingen misstänkt person. Inledningsvis ska jag gå igenom det omfattande materialet i detalj. Därefter kommer sedvanliga förundersökningsåtgärder vidtas. Det går i ett så här tidigt läge inte ha någon uppfattning om när beslut i ärendet kan komma, säger chefsåklagare Lars Morand som leder förundersökningen.

Det var den 22 februari i år som Mats Löfving hittades död i sin bostad. Tidigare samma dag hade polisen på en pressträff presenterat resultaten från en utredning där Löfving anklagades för att i flera fall varit jävig. Utredaren rekommenderade även att Löfving skulle avskedas.

Polisen anmälde själva Löfvings död till Arbetsmiljöverket.

Texten uppdateras.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är alla turerna i polishärvan. Foto: Jessica Gow/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.