Foto: Marko Säävälä/TT

Polisen åtalsanmäls för hanteringen av Löfving

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsmiljöverket åtalsanmäler Polismyndigheten för misstankar om brott mot arbetsmiljölagen i samband med hur tidigare polismästaren Mats Löfving hanterades av sin arbetsgivare.

Det råder sekretess på själva anmälan, enligt Arbetsmiljöverkets presstjänst. Ärendet har lämnats vidare till åklagare vid avdelningen för särskilda utredningar, skriver Svenska Dagbladet.

Det var i februari i år som Mats Löfving hittades död i sin bostad i Norrköping efter en uppmärksammad pressträff där utredaren Runar Viksten pekade ut honom som jävig. Utredaren rekommenderade även rikspolischefen att överväga att sparka Löfving.

Arbetsmiljöverket inledde tillsynsärende

Efter Löfvings död inledde Arbetsmiljöverket ett tillsynsärende. Myndighetens utredning visade på stora brister i Polisens arbetsmiljöarbete – och krav ställdes på att en åtgärdsplan skulle tas fram. Ett vite hotade om Polisen inte uppfyllde kraven.

Polisen har sedan dess åtgärdat de brister som ledde till den skarpa kritiken från Arbetsmiljöverket. Myndigheten lade därför ner sitt tillsynsärende i förra veckan.

Hanteringen av Mats Löfving inför, under och efter att utredningen om honom presenterades gör dock att Arbetsmiljöverket åtalsanmäler polisledningen för brott mot arbetsmiljölagen.

SVT har varit i kontakt med Arbetsmiljöverket som bekräftar att anmälan lämnats in.

SVT Nyheter söker Polismyndigheten.

Här är alla turerna i polishärvan – se SVT:s sammanställning i klippet:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är alla turerna i polishärvan – se SVT:s sammanställning i klippet. Foto: Jessica Gow/TT

Åtalsanmälan

Åtalsanmälan handlar om kontrollmyndigheters skyldighet att anmäla brott till polis eller åklagare.

Tillsynsmyndigheter är skyldiga att anmäla överträdelser av bestämmelser som kan vara brottsliga till Polismyndigheten eller Åklagarmyndigheten, så kallad åtalsanmälan.

Källa: Åklagarmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.