Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisen riskerar vite efter regionspolischefen Mats Löfvings död. Det här har hänt. Foto: Henrik Montgomery / TT

Tidslinje: Turerna kring polisens hantering av Mats Löfving

Uppdaterad
Publicerad

Härvan kring Mats Löfving och hans död har skakat polisens högsta topp i snart ett år. Möjligt jäviga beslut väckte anmälningar om grova tjänstefel och kritiken mot hanteringen av fallet har varit massiv.

Händelserna som började med ett avslöjande i december 2022 skulle komma att få stora konsekvenser för Polismyndigheten. I Expressen kunde man läsa om nedlagda anmälningar gällande bland annat grova tjänstefel.

Avslöjandena väckte krav på utredning och sedan dess har bilden av en infekterad konflikt, som pågått i det fördolda inom polisens toppskikt, växt fram.

Den 22 februari 2023 hittades Mats Löfving död i sitt hem, kort efter att polisen på en pressträff presenterat sin utredning, där Löfving anklagdes för att i flera fall ha varit jävig och dessutom ifrågasattes för sitt ledarskap.

Nu riskerar polisen vite för hanteringen av fallet.

Inte hängt med? Se de viktigaste händelserna sammanfattade i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.