Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisen riskerar vite efter regionspolischefen Mats Löfvings död. Det här har hänt. Foto: Henrik Montgomery / TT

Polisen riskerar vite efter Mats Löfvings död

Uppdaterad
Publicerad

Polisen riskerar vite på 150 000 kronor för hanteringen av polischefen Mats Löfving, meddelar Arbetsmiljöverket. Myndigheten bedömer att det finns brister i polisens arbetsmiljö som kan leda till att någon blir sjuk eller skadar sig.

Polisen ska undersöka om det finns förhållanden i verksamheten som kan ge upphov till kränkande särbehandling, se till att chefer och arbetsledare får kunskaper i att förebygga och hantera kränkande särbehandling och se till att krisstöd planeras, skriver Arbetsmiljöverket.

Polisen måste betala 150 000 kronor om nödvändiga åtgärder inte vidtas före den 15 novmeber.

”Polismyndigheten har under föregående vecka meddelat Arbetsmiljöverket att vi inte har några invändningar mot innehållet i underrättelsen och att arbete är påbörjat tillsammans med de nationella huvudskyddsombuden. Åtgärderna som Polismyndigheten har genomfört och planerar för är främjande och förebyggande och baseras på ett lärande i syfte att stärka arbetet med kränkande särbehandling och krisstöd generellt”, skriver polisen i ett mejl till SVT.

Strömmer: Stor tragedi

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) anser att det är viktigt att händelsen har granskats.

”Mats Löfvings bortgång var och är en stor tragedi. Det är viktigtatt Polismyndigheten själva utrett sitt agerande och att detta hargranskats av Arbetsmiljöverket. Jag utgår från att Polismyndighetennu kommer att vidta alla nödvändiga åtgärder för att åtgärda debrister som Arbetsmiljöverket pekat på. Det handlar om attförebygga att något liknande händer igen”, säger han i en skriftlig kommentar till SVT Nyheter.

Polisförbundet: Har förtroende

Katharina von Sydow, ordförande i Polisförbundet, har förtroende för att polismyndigheten kommer att ha en färdig handlingsplan den 15 november.

– Både polisledningen och rikspolischefen har visat att man tar dethär arbetet på allvar och att man sätter till resurser och ser tillså att det här kommer att bli färdigställt, säger hon.

SVT har sökt rikspolischefen Anders Thornberg som avböjer att ställa upp på en intervju. Han hänvisar till polisens personalavdelning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag har förtroende för att de här kommer att bli en färdig handlingsplan innan den 15 november” – Hör polisförbundet om Arbetsmiljöverkets beslut. Foto: Tim Aro / TT

Polismyndighetens hantering av Mats Löfving

Den 22 februari i år hittades Mats Löfving, tidigare regionpolischef i Stockholm och biträdande rikspolischef, död i sitt hem. Tidigare samma dag hade polisens särskilda utredare Runar Viksten vid en presskonferens pekat ut Löfving som jävig i flera beslut och rekommenderat att han skulle avskedas.

Löfvings död anmäldes därefter till Arbetsmiljöverket och redan i juli konstaterade verket att polisen brustit i sitt arbete.

Runar Viksten säger till SVT Nyheter att han inte har varit inblandad i Arbetsmiljöverkets utredning och därför inte vill kommentera vitesföreläggandet.

Hit kan du vända dig om du mår dåligt

Vid akuta lägen eller vid tankar på självmord, ring alltid 112.

Här finns också hjälp:

Jourhavande medmänniska, nås nattetid på 08-702 16 80.

Jourhavande präst, tillgänglig nattetid. Ring 112 och be att få tala med jourhavande präst.

Giftinformationscentralen, 010-45 66 700, dygnet runt.

Självmordslinjen, tillgänglig via chatt och telefon 90 101 dygnet runt, varje dag.

Föräldralinjen, 020-85 20 00. Öppet vardagar klockan 10–15 samt torsdagskvällar 19.00–21.00.

Bris: Ring, mejla eller chatta. Telefon: 116 111.

Källa: mind.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.