Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Massmedialt tryck” – hör Runar Viksten förklara varför en pressträff hölls om rapporten.

Runar Viksten till Agenda: Förvånad över kritiken

Uppdaterad
Publicerad

Internutredningen om misstänkt jäv inom polisledningen presenterades samtidigt som en brottsutredning fortfarande pågick. Nu växer kritiken mot rikspolischefens hantering.

– Jag är lite förvånad över den där kritiken, säger Runar Viksten, som utredde frågan åt Polismyndigheten, till Agenda.

Den interna utredningen om polischefen Mats Löfving presenterades i onsdags vid en presskonferens. Utredaren Runar Viksten, tillsatt av rikspolischef Anders Thornberg, hävdade under presentationen av utredningen att Löfving gjort sig skyldig till jäv vid flera beslut. Därför, menade Viksten, borde han skiljas från sin tjänst.

Senare på onsdagen hittades Mats Löfving död i sitt hem.

Utredningen publicerades på Polismyndighetens hemsida i onsdags, men under söndagen var den bortplockad.

”Blev fel redan från början”

Leif GW Persson är djupt kritisk mot polisledningens hantering av utredningen och menar att både Viksten och Thornberg har tagit ”heder och ära” av Mats Löfving. Det blev fel redan från början, säger han i SVT:s Agenda.

– Man har en pågående brottsutredning mot Löfving och så tillsätter man en parallellutredning.

– I normala fall skulle man ha väntat och låtit brottsutredaren och åklagaren säga sitt.

Vad kommer att hända med rikspolischefen tror du?

– Gissningsvis tar han sitt förnuft till fånga och begär att få sluta i morgon.

Viksten: Oacceptabelt för Polismyndigheten att vänta

Enligt Runar Viksten är det inte något hinder att bedriva en arbetsrättslig utredning parallellt med en brottsutredning. Och i det här fallet har han dessutom haft fortlöpande kontakt med Bengt Åsbäck vid Särskilda åklagarkammaren, påpekar han. 

– Jag har varit väldigt angelägen om att inte klampa in i brottsutredningen på något sätt och det anser jag inte heller att jag har gjort.

Viksten lyfter även att han måste presentera sin utredning inom den tidsram han har, vilket gjorde att det inte var möjligt att vänta in en brottsutredning.

– Skulle man ha väntat på det straffrättsliga spåret handlar det om, så vitt jag kan bedöma, ett till två år, säger Viksten och tillägger:

– Det var så klart helt oacceptabelt för Polismyndigheten som ville ha klarlägganden och jag har svårt att tänka mig att Regeringskansliet skulle tycka att det var rimligt att vänta så lång tid.

SVT har sökt rikspolischef Anders Thornberg som avböjt intervju under helgen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.