Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag förstår inte hur det kunde hamna där överhuvudtaget” säger kriminologen Leif GW Persson. Foto: Daniella backlund/SvD/TT, Karin Fallenius/SVT

Polisens utredning om jäv borttagen från myndighetens hemsida

Uppdaterad
Publicerad

Internutredningen om misstänkt jäv inom polisledningen har tagits bort från polisens hemsida.

– Det som är djupt störande är att den kunde hamna där överhuvudtaget, säger Leif GW Persson till SVT Nyheter.

Under måndagen skriver polisen på sin hemsida så här om varför rapporten inte längre finns på polisen.se: ”syftet till att den publicerades där initialt föreligger inte längre.”

I samband med att polisens interna utredning presenterades i onsdags publicerades den också, med bilagor, på polisens hemsida.

När man trycker på länken fyra dagar senare står det ”Åh nej, sidan kunde inte hittas”. Enligt Expressen och Aftonbladet ska den ha tagits ner under söndagskvällen. Kriminolog Leif GW Persson ställer sig kritisk till att den ens publicerades.

Kritiken mot polisledningen

”Grovt förtal av avliden”

– Det fanns ett avsnitt i en bilaga där man uttrycker sig djupt kränkande av Mats Löfving. Fram till på onsdag när han fortfarande levde var det grovt förtal, och efter det blev det grovt förtal av avliden, säger GW Persson.

Internutredningen om härvan inom den högsta polisledningen har de senaste dagarna kritiserats hårt från flera håll. Bland annat har det riktats kritik mot att man misslyckats med att beröra arbetsmiljöfrågor.

– Man blandar äpplen och päron som inte hör ihop i samma korg. Man får en förvirring, plus att man hänger ut en person på ett sätt som är otroligt anmärkningsvärt, säger arbetsrättsexperten Tommy Iseskog till SVT Nyheter.

Polisen avböjer kommentar

Stefan Marcopoulos, presstalesperson vid polisen, uppger att avpubliceringen inte är någonting man kommer att kommentera i kväll.

– Det är inte något jag känner till, säger han till SVT Nyheter.

Utredaren Runar Viksten skriver i ett sms till SVT Nyheter:

”Min enda kommentar när det gäller GW är att dumheten får tala för sig självt”

Presentationen som Viksten visade under pressträffen, där delar av rapporten sammanfattas, finns dock fortfarande publicerad på hemsidan.

På platsen där rapporten tidigare fanns publicerad i sin helhet möts sajtens besökare nu av ett felmeddelande. Foto: Skärmdump

Polisens svar

Under måndagen skriver polisen följande på sin hemsida om varför rapporten inte längre finns på polisen.se:

”Rapporten publicerades tidigare på polisen.se för att den skulle finnas tillgänglig, med anledning av den stora efterfrågan som fanns. Rapporten finns kvar och går att ta del av, i sin helhet, via registrator enligt våra vanliga rutiner. Den är dock inte längre publicerad på polisen.se då syftet till att den publicerades där initialt inte föreligger längre.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritiken mot polisledningen

Mer i ämnet