Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åklagarmyndigheten driver en förundersökning kring Mats Löfvings död. Följ tidslinjen kring turerna av polisens hantering av den före detta regionpolischefen. Foto: Henrik Montgomery/TT

Besked väntas om brottsutredningen kring Mats Löfvings död

Uppdaterad
Publicerad

Inom kort väntas besked om brottsutredningen kring polischefen Mats Löfvings död ska läggas ned eller drivas vidare till ett eventuellt åtal. Flera förhör har hållits men ännu har ingen delgivits misstanke om brott.

– För åtal måste någon med arbetsmiljöansvar ha brustit och ett orsakssamband bevisas. Det är inte helt enkla gärningar att bedöma, säger chefsåklagare Lars Morand till SVT.

Drygt ett år har gått sedan den biträdande rikspolischefen Mats Löfving hittades död i sitt hem. Tidigare samma dag hade Polisen på en pressträff presenterat resultaten från en utredning där Löfving anklagades för att i flera fall ha varit jävig. Utredaren rekommenderade även att Löfving skulle avskedas.

Kritik för bristande riskbedömning

I december 2023 lämnade Arbetsmiljöverket in en åtalsanmälan mot Polisen för misstänkt arbetsmiljöbrott. Enligt anmälan missade Polismyndigheten att göra ordentliga riskbedömningar och satte inte in tillräckliga krisstödjande åtgärder för Mats Löfving.

Kritiken mot polisledningen

Ännu ingen misstänkt

Några dagar senare inledde Åklagarmyndigheten en förundersökning om misstänkt arbetsmiljöbrott innefattande vållande till annans död. Ett antal förhör har hållits och inom några veckor väntas beslut om ärendet ska drivas vidare eller läggas ned, enligt åklagaren. Ingen person har ännu delgivits misstanke om brott.

Thornberg har inte hörts

– Ytterligare förhör är att vänta, säger chefsåklagaren Lars Morand.

Förre rikspolischefen Anders Thornberg har inte hörts. Åklagaren vill inte uppge om han är en av dem som kommer att höras.

– Man måste visa att någon brustit i ansvar på ett sätt som kan ha orsakat dödsfallet, säger Lars Morand om det kommande beskedet kring förundersökningen.

Så utreds arbetsmiljöbrott

Först måste det utredas vem eller vilka som hade skyddsansvaret enligt arbetsmiljölagen. Sedan måste åklagaren kunna bevisa att det var brister i arbetsmiljöarbetet som orsakade skadan eller dödsfallet.

Här ställer domstolarna höga krav. Det gäller att visa att om den skyddsansvarige gjort vad hen borde enligt lagen så skulle olyckan med stor sannolikhet inte ha hänt. För fällande dom måste också oaktsamheten som orsakat olyckan vara tillräckligt klandervärd.

Påföljderna för arbetsmiljöbrott ligger mellan böter och fängelse i sex år beroende på vilket brott det gäller och hur omständigheterna ser ut.

Ett företag kan dömas till att betala företagsbot för till exempel arbetsmiljöbrott som har begåtts i företagets verksamhet. Någon fysisk person behöver inte bli dömd för brott utan det är företaget som sådant som ska betala boten.

Källa: Åklagarmyndigheten, Arbetsmiljöverket

Hit kan du vända dig om du mår dåligt

Här hittar du telefonnummer du kan vända dig till om du behöver råd, stöd eller någon att prata med.

Vid akut hjälp, ring alltid nödsamtal 112.

För dig över 18 år

Ring 1177 Vårdguiden om psykisk ohälsa: Mer om hur man söker vård och hjälp kan du läsa om här.

Mind Självmordslinjen Telefon: 90 101. Öppet dygnet runt både via telefon och chatt på chat.mind.se

Jourhavande Medmänniska: Telefonjour alla dagar klockan 21.00-24.00. Telefon: 08-702 16 80

Jourhavande präst: Telefonstöd, via 112: Alla dagar, klockan 21.00-06.00. Hemsidan hittar du här.

SPES: För dig som är anhörig till någon som har tagit sitt liv. Telefonjour varje kväll mellan klockan 19.00-22.00. Telefon: 08-34 58 73

Till dig som är under 18 år

Barnens rätt i samhället (BRIS): Barnens telefon: Alla dagar klockan 14.00-21.00. Telefon: 116 111. Vuxnas telefon – om barn: Alla vardagar klockan 9-12. Telefon: 077-150 50 50. Det går också att chatta och mejla via bris.se.

Jourhavande Kompis: Chatta på hemsidan – vardagar klockan 18.00-21.00 och helger klockan 14.00-17.00.

Är du under 18 år kan du dessutom kontakta din närmaste ungdomsmottagning. Du kan även vända dig till skolsköterskan eller elevhälsovården på din skola. Föräldrar kan, om det gäller små barn, kontakta BVC, och om det gäller äldre barn ta kontakt med BUP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritiken mot polisledningen

Mer i ämnet