Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Linda Staaf om hennes kritik mot rapporteringen om henne, i samband med jävsutredningen och polischef Mats Löfvings död. Intervjun är från i våras. Foto: Fredrik Sandberg/TT

SvD och TV4 klandras för rapportering om polischefen Linda Staaf

Uppdaterad
Publicerad

Svenska dagbladet och TV4 klandras av Mediernas etiknämnd för publiceringar om polischefen Linda Staaf. I båda fallen har rapporteringen brutit mot god publicistisk sed.

Det var i våras som Linda Staaf, tidigare underrättelsechef på polisens nationella operativa avdelning, NOA, anmälde SvD och TV4 till Medieombudsmannen.

I TV4:s fall handlar det om ett inslag i TV4 Nyhetsmorgon från i vintras där en polisforskare diskuterade huruvida tillsättningen av Staaf som chef för NOA varit lämplig, och om polisens egen undersökning om jäv – som friade Linda Staaf – var tillförlitlig. Staaf gavs ingen möjlighet att bemöta kritiken från forskaren.

Kritiken mot polisledningen

”Vi har sökt anmälaren vid ett flertal gånger för att kommentera rapporten, dock inte vid just det här specifika tillfället. Vi respekterar MO:s utlåtande”, skriver Johanna Thulin Bratten, ansvarig utgivare Nyhetsmorgon, i ett mejl till Kulturnyheterna.

Kritiserades hårt

Svenska Dagbladet publicerade i december förra året en artikel om att Staaf inte uppfyllt kraven för tjänsten som chef för NOA, där samma polisforskare riktade hård kritik mot Linda Staafs kompetens.

Tidningen hade sökt Staaf samma dag som publiceringen, men etiknämnden menar att SvD inte ansträngt sig tillräckligt och inte specificerat att de skulle kritisera hennes meriter. Artikeln fick även uppdateras i efterhand, då den innehöll sakfel.

Medierna klandras

Medieombudsmannen klandrar både TV4 och SvD för att ha brutit mot god publicistisk sed, men ger särskilt hård kritik mot Svenska Dagbladet för att ha orsakat en oförsvarlig publicitetsskada gentemot Staaf gällande hennes meriter.

De skriver att Staaf, i egenskap av högt uppsatt polischef, får tåla kritik i medier och att frågan om jäv i hennes rekrytering hade stort allmänintresse.

Däremot har hon rätt att få bemöta långtgående kritik, och medierna kritiseras därför. SvD får även kritik för att inte ha presenterat tillräckliga belägg i den kritiska artikeln om Staaf.

Kulturnyheterna söker Linda Staaf och Svenska Dagbladet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritiken mot polisledningen

Mer i ämnet