Mikael Viborg. Foto: Scanpix.

Polisen vaktar servrar efter razzia

Publicerad

Polisen har slagit till mot webbhotellet PRQ, som bland annat stått värd för The Pirate Bay. Men de servrar som polisen vill hämta går inte att komma åt. –Vi har drabbats av IT-problem, säger Mikael Viborg, ägare till PRQ.

När polisen slog till mot PRQ stötte man direkt på problem. De servrar som polisen är ute efter kunde inte identifieras eftersom webbhotellets nät låg nere.

–Det är problem med en router, säger PRQ:s ägare Mikael Viborg.

I serverhallen finns hundratals servrar och på grund av problemen går det inte spåra ip-adresserna som polisen vill åt.

–Det står poliser i vår serverhall nu och bevakar dem så att vi inte tar bort något.

Strax efter 15 på eftermiddagen var poliserna fortfarande kvar i PRQ:s lokaler i Solna, norr om Stockholm.

–Vi tror att vi vet vad problemet är och att det ska kunna lösas snart.

Polisen har inte gett någon förklaring till razzian säger Viborg.

–Jag har ingen aning om vilka sajter det är polisen vill åt, det vill de inte berätta. Men ett rykte säger att det kan röra sig om tankafetast.se.

Samtidigt ligger The Pirate Bay nere. PRQ startades av ett par av den välkända fildelningssajten The Pirate Bays (TPB) grundare och när TPB på måndagen försvann från nätet kopplade många samman händelserna men enligt Mikael Viborg har inte PRQ haft något att göra med den kända fildelningssajten på flera år.

Har ni fått reda på vad brottsrubriceringen är?

–Det stod på husrannsakningsordern att det rör sig om immaterialrättsbrott, men inte vilken typ. Det är inte säkert att jag någonsin får se den eftersom den inte är riktad mot mitt företag.

På åklagarmyndigheten vill man inte svara på frågor om tillslaget mot PRQ.

Inte heller polisen vill kommentera tillslaget.

–Jag har fått direktiv av åklagare att vi i nuläget inte har några kommentarer, säger Lars Byström, presstalesman vid länskriminalpolisen i Stockholm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer