Björn Söder (SD) medverkade i ”Gomorron Sverige” Foto: SVT

”Polisen var underbemannad”

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder medverkade i morse i ”Gomorron Sverige” och kommenterade tårtattacken mot Jimmie Åkesson. Söder riktar kritik mot polisledningen i Stockholm.

– Jag uppfattade det som att ordningspolisen hade väldigt dålig koll på vad som hände runt omkring. Det var högljudda protester och det haglade in olika föremål, bland annat golfbollar och ägg.

”De kunde inte garantera vår säkerhet”

– Efter incidenten hade vi tänkt återuppta signeringen och prata med folk, men då tryckte de här grupperna på mer och mer och jag uppfattade det som att de enskilda poliserna på plats gjorde vad de kunde, men de var kraftigt underbemannade och kunde inte garantera vår säkerhet.

Tårtattack mot Jimmie Åkesson

Björn Söder vill inte kommentera säpos agerande. Men när det gäller ordningspolisen så menar han att det inte var första gången som hotet mot Sverigedemokraterna underskattats. Han understryker att kritiken inte är riktad mot de enskilda poliserna.

– Problemet är nog längre upp i hierarkin i polisledningen. Om det beror på brist på kompetens eller på ren illvilja, det får stockholmspolisen svara på.

SVT: Förväntar du dig mer av polisen än vad de visat hittills?

– Ja, verkligen. Det här är ju inte första gången det händer i Stockholm heller.

Överlag tycker dock Björn Söder att samarbetet med polisen fungerar bra.

– Sedan valet tycker jag vi har fått till en bra dialog med polisen och säkerhetspolisen och vi har kunnat jobba tillsammans och säkerligen förebyggt en del händelser.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tårtattack mot Jimmie Åkesson

Mer i ämnet