• Viktigt meddelande:

    Ett misstänkt farligt föremål har hittats i en bil på Vattugatan i Borlänge. Boende i området uppmanas hålla sig inne och undan från fönster. Läs mer

Rättegången om tårtningen av Åkesson avslutad

Uppdaterad
Publicerad

SD-ledaren Jimmie Åkesson säger att tårtningen av honom gjort honom mer försiktig. En kvinna har erkänt brottet – men hennes advokat tycker att hon ska frias, och drar paralleller till Nürnberg.

Under måndagen hölls rättegången i Stockholms tingsrätt mot den 61-åriga kvinna som erkänt att hon tryckt en tårta i ansiktet på Jimmie Åkesson på Nytorget i Stockholm den 5 november.

– Jag upplevde att hon log mot mig och tyckte att hon såg trevlig ut, sade Åkesson, som deltog över telefon.

Sedan kom tårtan. Han säger sig ha blivit rädd och kränkt. Han har också blivit mer försiktig.

– Man drar sig för att göra den här typen av arrangemang.

Tog bort hård ros

Kvinnan säger att tårtningen skedde mot Åkesson som symbol för vad hon beskriver som ett ”neofascistiskt” parti. Men hon tog bort den hårda ros som fanns på tårtan för att inte skada hans ögon, och gjorde hål i tårtan för att inte en ”hård massa” skulle komma flygande.

– Sedan är det så att lite grädde orsakar ju ingen jättestor skada, sade hon.

Den misstänktes advokat Kinora Awrohum drog paralleller till Nürnbergrättegångarna efter andra världskrigets slut i sin slutplädering. Hon menar att ”naturlagarna” ska träda in i det här fallet – att även om tårtkastningen var olaglig enligt svensk lag ska kvinnan frias.

– (Hon) har valt att försvara de demokratiska värdena, i motsats till partiledaren och hans anhang som använder järnrör på gatan.

”Kan låta smått”

Åklagare Ronnie Jacobsson å sin sida menar att det bör bli tal om höga böter.

– En gräddtårta i ansiktet kan låta lite smått. Om man gör det som privatperson mot en annan så kanske det inte är samma dignitet. Men när man riktar sig mot en trots allt förtroendevald politiker och partiledare blir det lite annorlunda, säger han.

Kvinnan har också erkänt tre fall av olovlig körning, som togs upp under rättegången. Dom faller den 1 april.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tårtattack mot Jimmie Åkesson

Mer i ämnet