Så här ser ett av sms:en ut som skickas till mottagare med polisen som avsändare. Foto: TT / Polisen

Polisen varnade för falskt sms – visade sig komma från dem

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare i dag gick polisen ut och varnade för att ett falskt sms skickas ut med polisen som avsändare. Nu visar det sig att det faktiskt var polisens eget sms.
– Det är en jättebra funktion, jag vill passa på att göra reklam för den, säger Jan Olsson på polisens bedrägerisamordning.

”Polisen vill veta din position. Klicka på länken och svara ja/tillåt på alla frågor. Stäng inte av telefonen.”

Så löd det falska meddelande som polisen varnade för under onsdagseftermiddagen.

”Du kan utgå från att det är skadligt att klicka dig vidare”, skrev polisen på sin webbsajt. ”Polisen, banker eller andra myndigheter skickar aldrig meddelanden med okända länkar eller bifogade filer”, skrev polisen också.

”Tumme som slunkit i väg”

Några timmar senare talar SVT Nyheter med en förlägen Jan Olsson på polisens bedrägerisamordning, som själv var med och formulerade den varning som polisen gick ut med.

För det visade sig snart att sms:et som polisen varnade för faktiskt kommer från polisen. Det används för att lokalisera försvunna personer.

– Det visar sig att Region nord håller på med ett försök kring det här, och då har sannolikt någon tumme slunkit i väg och skickat ett test-sms till fel telefonnummer, säger Jan Olsson.

Kan pejla via mobilen

Det är alltså inte farligt att klicka vidare i polisens sms-funktion. Den fungerar som så att den som råkar illa ut när den till exempel plockar svamp i fjällen kan ringa 112. Om man inte vet var man är någonstans kan polisen skicka ett sms och pejla var man befinner sig.

– Det är en jättebra funktion, som jag vill passa på att göra reklam för. Om du ligger på Kalfjället med brutet ben kan 112 positionera dig så att helikoptern räddar dig innan vargarna kommer, säger Jan Olsson.

  • Dina filer låser sig och du kommer inte åt dem om du inte betalar en lösensumma till den kriminelle.
  • Du lockas uppge dina bankkortsuppgifter som bedragaren sedan använder.
  • Du lockas uppge din inloggning till BankID eller bankdosa med följden att bedragaren kan tömma dina bankkonton.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.