Den silverfärgade bilen voltade i halkan på E4 söder om Gävle Foto: Roger Nilsson

Polisen varnar för svår halka

Uppdaterad
Publicerad

Trafikläget i landet är mycket svårt just nu och det har skett en rad trafikolyckor på förmiddagen.

En gravid kvinna fick vid niotiden sladd och voltade av vägen vid Råby Edstorp strax norr om Nyköping. Hon satt fastklämd i diket men kunde hjälpas ut bilen av räddningspersonal och klarade sig utan allvarliga skador.

På bara en dryg halvtimme skedde fem trafikolyckor i området under förmiddagen. En 26-årig man har förts till sjukhus efter att ha slagit runt på väg 53 mellan Nyköping och Oxelösund.

Södermanlandspolisen varnar i dag för svår halka.

Flera bilar i masskrock

Flera bilar krockade på väg 23 norr om Växjö i höjd med Gårdsby under torsdagsmorgonen. En person misstänks för rattfylleri, och enligt P4 Kronoberg har en person fått föras till sjukhus efter masskrocken.

– Minst fem bilar var inblandade, och det ska ha varit väldigt halt på platsen. Samtliga kunde själva ta sig ur bilarna, men vi fick ta dit bärgare för att få undan alla inblandade fordon. En person har blåst positivt, så det finns också misstanke om rattfylleri, säger Mikael Erkki, länsvakthavande befäl i Kalmar och Kronoberg.

Enligt polisen är skadeläget på de inblandade oklart.

Även i Gävleborg har ett stort antal trafikolyckor inträffat. Tidigt i morse voltade en bil av länsväg 583 mellan Björke och Trödje i Gävle kommun.

Den våldsamma färden slutade med att bilen kördes in i ett träd. Även där ska det ha varit mycket halt på olycksplatsen. Föraren lyckades ta sig ut ur bilen och ska ha klarat sig utan allvarligare skador.

På E4:an söder om Gävle inträffade fyra halkolyckor på en sträcka på bara 40 meter.

Sex fordon var och åtta personer var inblandade. Fyra av personerna är skadade. Trafiken på E4:an förbi olycksplatsen är stoppad.

Voltade till fel körfält på motorväg

Två män har förts till sjukhus efter en olycka på E 18, en mil söder om Norrtälje, på annandagsmorgonen. Deras bil fick sladd i 110 kilometer i timmen och voltade över mittremsan, in i mötande körfält.

– Som tur var blev de inte påkörda. Det var glashalt på platsen, säger Mikael Petterson vid Stockholmspolisen.

Männen är 60 och 80 år gamla, troligen far och son. Föraren av bilen, den yngre, är allvarligt skadad och fördes till Karolinska universitetssjukhuset med ambulanshelikopter. Den äldre mannen klarade sig lindrigare men kördes till Norrtälje sjukhus för vård.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.