Foto: TT

Polisen: ”Vi trodde knappt att det var sant”

Uppdaterad
Publicerad

I februari 2016 fick polismyndighetens Nationella operativa avdelning information om att Transportstyrelsen läckt hemlig svensk data till tekniker i utlandet.

– Vi trodde knappt det var sant. Det här kan orsaka en mycket stor skada, säger Patrick Cordner, kriminalkommissarie och ställföreträdande chef på polisens sektion för särskilda insatser.

På Transportstyrelsens servrar finns bland annat säkerhetsklassad information om svensk infrastruktur.

– Att man kan kartlägga stora delar av svensk infrastruktur, både militär och polisiär är mycket allvarligt, säger Patrick Cordner.

IT-skandalen

Det var den typen av information som Transportstyrelsen lät icke-säkerhetsprövade tekniker i bland annat Tjeckien få full tillgång till.

– När man släpper material till andra så är det väldigt viktigt att man vet vilka det är, säger Patrick Cordner.

LÄS MER: Transportstyrelsen röjde skyddade uppgifter – två gånger om

Utgör allvarligt hot

Polisen har gjort en riskbedömning av händelsen som SVT nu tagit del av. Där skriver de bland annat att läckan ”utgör ett allvarligt hot mot polisens verksamhet”.

De skriver också att det kan drabba deras personal och personer som ingår i polisens vittnesskyddsydd. På Transportstyrelsen finns nämligen också information om personer som har skyddad identitet.

”Det är en stor risk att andra, inte bara poliser, riskerar att avslöjas”. Polisen skriver att detta kan drabba exempelvis kvinnor och barn som hotats till livet och därför lever med skyddade personuppgifter.

LÄS MER: Transportstyrelsens anställda blev beordrade att hålla käften

Enligt flera källor som SVT talat med såg Transportstyrelsen outsourcandet av it-driften som ett sätt att spara pengar. Det skulle bli en billigare lösning än att som tidigare låta Trafikverket sköta driften

– Att för ekonomins skull leka med människors liv och hälsa är inte bra. Alla myndigheter måste tänka över och se till så att de hanterar känsliga uppgifter med kunskap och respekt i framtiden, säger Patrick Cordner.

”Kan säljas till kriminella”

Teknikerna som hade tillgång till all information hos Transportstyrelsen kunde kopiera och sprida den, om detta skett är ännu inte känt. Men hos polisen finns en stor oro för att datan ska hamna i orätta händer.

– Den kan säljas till kriminella. Information är en hetvara som skulle kunna säljas vidare till kriminella organisationer, säger Patrick Cordner.

Hos polisen pågår just nu en utredning för att klarlägga vilken skada som orsakats.

– Vårt verksamhetsskydd hanterar detta och ser över vilka konsekvenser det kan ha fått, säger Patrick Cordner.

LÄS MER: Efter SVT:s avslöjande – Transportstyrelsens ordförande avgår

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

IT-skandalen

Mer i ämnet