Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rinkeby på långfredagen, den nu dömde mannen syns i vänstra bilden. Foto: Polisen och SVT

Polisens egna bilder: Här kastar misstänkte mannen sten

Publicerad

En man åtalas misstänkt för bland annat våldsamt upplopp i samband med Rasmus Paludans koranbränning i Rinkeby under påskhelgen. Bland bevismaterialet finns polisens egna bilder som enligt åklagaren visar hur den misstänkte kastar sten mot polisen och manar på andra att göra samma sak.

Flera hundra personer ska enligt åtalet ha gått till attack mot polisen i Rinkeby genom att kasta sten och andra föremål. Den 33-årige misstänkte mannen beskrivs som en ”anstiftare eller anförare” och ska ha delat ut stenar och vinkat fram folk mot polisen. Han ska också ha sparkat på polisfordon.

Fångades på bild

Händelsen inträffade efter att Paludan lämnat platsen. Poliser beskriver i förundersökningen hur de först hindrades från att ta sig till sina fordon av ett hundratal personer. När de väl tagit sig in i bilarna började människor kasta sten. Den misstänkte fångades på bild av polisens kamera inifrån en av bilarna.

Flera poliser ska ha blivit träffade av stenar under dagen, men ingen skadades allvarligt.

Ville försvara Koranen

Mannen greps i Rinkeby några dagar senare efter att en polis känt igen mannen utomhus.

Den misstänkte nekar till brott. I förhör berättar han att hans avsikt var att kasta sten på Paludan – inte polisen.

”Det jag ville göra var att försvara min bok” säger han.

Mannen har inte svenskt medborgarskap.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.