Foto: SVT

Nya stadshuset skulle invigas – skjuts upp på grund av Paludan

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen skulle Uppsalas nyrenoverade stadshus invigas, men på grund av att Rasmus Paludans planerar en manifestation på Vaksala torg samtidgt skjuts invigningen upp.

Invigningen riktade sig framför allt till barnfamiljer, men Rasmus Paludans väntade besök gör att kommunen bedömer att färre kommer att vilja komma.

– Barnfamiljer ska vara glada, avslappnade och inte behöva tveka om de ska komma hit. Därför väljer vi att skjuta fram evenemanget, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande i ett pressutskick.

– Utan gäst – ingen fest. Syftet med invigningen är att visa upp den lokala demokratins mötesplats. Så vi vill att inramningen ska vara rätt och att så många som möjligt vill besöka oss, säger Mohamad Hassan (L), kommunstyrelsens 1:a vice ordförande.

Tredje gången invigningen ställs in

Enligt Christian Dahlmann, enhetschef, bedömer polisen att det är låg risk för kommunens invigning, men man gör alltså bedömningen att många barnfamiljer väljer bort att åka in till centrum under lördagen.

Det här är tredje gången som en planerad offentlig invigning av Stadshuset ställs in.

– Vi har skjutit upp invigningen två gånger på grund av pandemin, och det blev inte tredje gången gillt heller. Nu jobbar vi för att hitta ett datum efter sommaren då de bokade artisterna kan, säger Christian Dahlmann.

På måndagen kommer stadshuset att invigas för medarbetarna som planerat.

I klippet: Häng med in i Uppsalas renoverade stadshus:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Följ med Anna Malmquist och Claes Larsson in i nya stadshuset och se miljardbygget inifrån. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer