Rasmus Paludan, partiledare för Stram Kurs från ett tidigare tillfälle. Foto: TT

Polisen ger Rasmus Paludan tillstånd att hålla valmöte i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har nu tagit beslut om att ge Rasmus Paludan tillstånd att hålla valmöte i Uppsala på lördag den 14 maj. Men polismyndigheten ändrar både tid och plats för den allmänna sammankomsten.

Rasmus Paludan uppgav i sin ansökan att han ville vara vid Uppsala moské, och sedan besöka Gottsunda. Men polisen avslår önskemålen om platserna, och ger istället tillstånd att hålla valmötet vid Vaksala torg.

Rasmus Paludan ansökte om att få vara i Uppsala mellan klockan 10 och 16, men polisen har kortat tidsintervallet till mellan 12 och 14.

Polisen motiverar beslutet med att det finns en stor risk för ”allvarliga och omfattande ordningsstörningar”. Särskilt om mötet genomförs vid moskén eller i Gottsunda. En hög polisiär närvaro och/eller avspärrningar bedöms inte räcka för att motverka ordningsstörningar.

”För att undvika omfattande ordnings- och säkerhetsstörningar, krävs att platsen ändras till Vaksala torg /---/ samt att tiden inskränks till mellan kl 12 och 14”.

Vaksala torg plats ”lämplig för opinionsyttring”

Polisregion Mitt vill under onsdagseftermiddagen inte svara på några frågor om tillståndet på telefon. Så här svarar man på några av våra frågor via e-post:

Varför just Vaksala torg – varför är det en lämplig plats?

”De nya platserna som har valts är med hänsyn till att det ska vara en likvärdig plats som den plats man angivit i ansökan. Det ska vara en plats där man anser det lämplig för opinionsyttring och där säkerhet och ordning kan vidmakthållas.

Polisen har kommunicerat med Uppsala kommun om att den torghandeln som brukar pågå på torget på lördag kommer att påverkas och kommunen ska i sin tur ha informerat handlarna.

Kan ni garantera säkerheten för de civila som kommer befinna sig på platsen?

”Polisens uppdrag är att säkerställa att den grundläggande opinionsfriheten kan utövas med bibehållen allmän ordning och säkerhet.”

Polisen vill i sitt e-postsvar inte kommentera om man begär förstärkning från andra polisregioner inför lördagen. Man skriver att målet är att underlätta och skapa bra förutsättningar för att manifestationen ska kunna hållas.

”Vi har sedan ansökan inkom arbetat med ökad polisiär närvaro i brottsförebyggande och trygghetsskapande syfte och intensifierat vår samverkan med olika aktörer för information till medborgare.” Skriver man i sitt svar till SVT Uppsala.

Var i Uppsala 1 maj

När den högerextrema politikern, som är partiledare för Stram Kurs, sökte tillstånd om att hålla valmöte i Uppsala den 1 maj, nekades ansökan. Trots det dök han upp i Uppsala, vilket ledde till tumult utanför moskén när hans bil attackerades av flera personer.

I klippet ser du vad som hände när Rasmus Paludan besökte Uppsala den 1 maj:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.