Tumult när Rasmus Paludan dök upp i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Den högerextrema politikern Rasmus Paludan dök trots allt upp i Uppsala sent på söndagseftermiddagen. Men hans besök vid Uppsala moské blev kortvarigt.

– Han gick ut ur sitt fordon men möttes väldigt snabbt av personer som angrep fordonet så att det uppstod skador, säger Mikael Hedström, presstalesperson vid Region Mitt.

Trots att Rasmus Paludans ansökan om att hålla valmöte i Uppsala nekades tidigare i veckan dök han ändå upp i Uppsala vid 17-tiden på söndagen. Utanför Uppsala moské försökte han tända eld på en koran, men avbröts av flera personer som kom springande och angrep hans bil.

När tumultet utbröt ryckte flera piketbussar ut till platsen där ett 30-tal personer samlats.

– Vi kom till platsen och har varit där en stund. Det var inledningsvis mycket känslor men det har lugnat ner sig, säger Mikael Hedström.

Har pratat med Paludan

Varken Rasmus Paludan eller någon annan person ska ha skadats i händelsen. Däremot uppstod skador på bilen, och en anmälan om skadegörelse kommer att upprättas. Rasmus Paludan är inte misstänkt för något brott.

Polisen mötte efter händelsen upp honom en bit från platsen för att samtala.

– Vi har sammanträffat med honom och pratat. Vi följer noggrant den fortsatta utvecklingen.

Polisen hade fortsatt närvaro vid Uppsala moské under kvällen.

– Vi är där för att informera besökare och skapa trygghet för boende och dem som besöker moskén. För stunden bedömer vi att situationen är lugn, sa Mikael Hedström före kl.18.

Lämnat staden

Vid 19-tiden uppger polisen att Rasmus Paludan lämnat Uppsala.

Senare under kvällen beskriver Yaser Abu-Jheisheh, vice ordförande vid Uppsala moské, att många medlemmar känner sig svikna av polisen.

– Jag har aldrig varit med om en sådan här situation tidigare. Vi hade ju pratat med polisen och politiker och sagt att vi inte kommer kunna styra händelserna om han kommer. Många känner sig svikna av polisen för att de inte hindrade personen från att komma fram hit, att de inte stoppade honom tidigare, säger han.

– Jag kan inte kommentera det. Det har gjorts ett otroligt bra arbete. Vi har haft dialog med moskén och får utreda om något gått fel i kommunikationen, säger Mikael Hedström vid polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.