En karta över områden som kan komma att kameraövervakas i Västerås och Uppsala. Foto: Polisen.se

Polisen kommer att flyga med drönare under Paludans valmöte i Västerås och Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

För att säkerställa säkerheten kring Rasmus Paludans valmöte i Västerås och Uppsala kommer polisen att använda sig av kamerabevakning med hjälp av drönare.

Enligt polisens hemsida är syftet med drönarflygningen att säkerställa den allmänna ordningen samt att förebygga, förhindra eller upptäcka brott på en brottsutsatt plats.

Beslut gäller för fredag den 13 maj i Västerås mellan klockan 10:00 – 24:00 och den 14 maj mellan klockan 08:00 – 24:00 i Uppsala. Områdena som polisen kan komma att flyga inom är i de centrala delarna av Västerås samt de nordligare delarna av Uppsala.

En karta över område som kan komma att kameraövervakas i Västerås. Foto: /Polisen
En karta över område som kan komma att kameraövervakas i Uppsala. Foto: /Polisen

Polisen har rätt att kamerabevaka en brottutsatt plats om det finns risk för brottslig verksamhet. Syftet med bevakningen är att förebygga, förhindra eller upptäcka brott på en brottsutsatt plats och säkerställa den allmänna ordningen och säkerheten.

Polisen filmar dock inte särskilt integritetskänsliga platser så som bostäder.

Polisen har också rätt att använda filmmaterialet i utrednings- och lagföringsarbetet. Materialet kan komma att användas som bevismaterial i en rättegång.

Källa: Polisen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Paludans valmöte i Västerås

Mer i ämnet