Rasmus Paludan har beviljats tillstånd för demonstration i Umeå under måndagen. Här syns han under en demonstration i Örebro tidigare i år. Foto: TT

Rasmus Paludan får hålla valmöte på Bäckby i Västerås – har fått tillstånd

Uppdaterad
Publicerad

Stram kurs Sveriges partiledare Rasmus Paludan har fått tillstånd att hålla ett valmöte på Bäckby i Västerås på fredag. Det är andra gången Paludan får tillstånd i Västerås.

Politikern Rasmus Paludan har fått tillstånd att hålla ett valmöte för sitt parti Stram kurs i närheten av Bäckby torg vid 12.30, fredag 9 september.

Enligt Paludans ansökan ska 2-10 personer från partiet medverka vid mötet, och de planerar att ha med sig megafon, tändare och böcker.

Följ dina lokala nyheter om valet i Västmanland

I samband med Paludans besök kommer polisen att använda kamerabevakning, i form av drönare. Polisen meddelar att det är ett komplement i deras arbete mot allvarligare ordningsstörningar och brottslighet.

– Vi anser att det här ska kunna genomföras i trygg miljö för dem som söker tillståndet och för dem som eventuellt besöker sammankomsten, säger Mikael Hedström, presstalesperson för polisen i region mitt.

Hur stora resurser kommer ni behöva ha på plats?

– Vi pratar inte om det utan vi pratar om säkerheten för yttrandefriheten och demokratin. 

Rasmus Paludan höll valmöte i Västerås i maj

Rasmus Paludan besökte Västerås senast i maj, då han fick avslag på att ha valmöte på Bäckby och i stället fick hålla till på Fiskartorget. Men den här gången gör polisen bedömningen att sammankomsten kan hållas på Bäckby. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Västmanland

Mer i ämnet