Delad bild. Till vänster: polis med glasögon på huvudet. Till höger: polis vakar över folkmassa.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sedan 1 april måste rektorer lämna uppgifter till polisen om de bedömer att det är relevant för brottsbekämpningen. Vad händer om en rektor inte informerar polisen trots att man borde? Foto: SVT

Polisens kritik: Skolor anmäler inte brott – möjliggör för gängkriminella

Uppdaterad
Publicerad

I veckan kunde Uppdrag Granskning berätta om hur kriminaliteten tagit sig in i skolans värld.

Nu riktar poliser kritik mot att många skolor inte anmäler brott – och på så vis möjliggör för gängkriminella.

– Det kan få förödande konsekvenser, det har vi ju sett, säger Sara Kruse, ungdomspolis södra Roslagen till SVT Nyheter.

Sedan 1 april måste rektorer på eget initiativ lämna uppgifter om elever till polisen om de bedömer att det är relevant för brottsbekämpningen. Men inte alla rektorer gör det, menar Sara Kruse, ungdomspolis i polisområde Södra Roslagen.

Ett pågående ärende som polisen jobbar med är en gymnasieskola i polisområdet där personalen sett tydliga tecken på att gängkriminella etablerat sig. Personalen gick till rektorn men inget hände, enligt Sara Kruse som inte vill gå in på vilken skola det handlar om.

– Det som gör mig mest upprörd är att man att man låter det ske och att man inte berättar det för oss, säger Sara Kruse.

Juristen: ”Det skulle kunna vara ett tjänstefel”

Anna Medin, jurist på Skolverket menar att det kan röra sig om tjänstefel om en rektor inte informerar polisen.

– Skulle det vara så att rektorn har bedömt att det här egentligen är en uppgift som polisen skulle behöva i sin brottsbekämpande verksamhet men ändå väljer att inte föra den vidare, ja då blir det en fråga för rektorns chef att hantera. Det skulle kunna vara ett tjänstefel helt enkelt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.