Frida Nordlöf, tf lokalområdeschef i Rinkeby.

Poliser ska få skyddspatrull nattetid

Uppdaterad
Publicerad

Poliser som ska jobba i det nya stationshuset i Rinkeby kommer att få skydd av speciella patruller när de slutar arbeta under sena kvällspass och efter nattpass. Det för att skydda de anställda poliserna som börjar jobba i polishuset i september.- Att prioritera säkerhet och trygghet för vår personal är inget svårt beslut säger Frida Nordlöf tf lokalområdeschef i Rinkeby till SVT Nyheter.

Det nya polishuset i Rinkeby i norra Stockholm är färdigt och under september börjar 200 poliser och 80 kontorsanställda att jobba i lokalerna.

Men flera poliser har uttryckt en oro över att behöva ta sig hem nattetid själva och efter riskanalys som gjorts av polisledningen tillsammans med facket så har man tagit beslut om speciell skyddspersonal.

– Vår yttre personal ingriper dagligen mot de kriminella nätverks-miljöerna och personer med stort våldskapital. Är det då en patrull som efter de avrapporterat på natten och inte har bil att ta sig hem med, så är det inte bra att gå ner i tunnelbanan ensam, säger Frida Nordlöf.

Byggstarten försenades

Det gamla polishuset i Rinkeby stängde 2014 men det nya bygget drog ut på tiden för att inget företag ville bygga stationen på grund av befarade hot mot byggpersonalen. Området var mycket stökigt under några år och flera poliser var även tveksamma till att söka sig till den nya polisstationen. Men nu är det alltså färdigt.

– Det har varit den största frågan för medarbetarna för man vill vara trygg på jobbet. Men å andra sidan är vi poliser utsatta för våld och hot på alla polisstationer i hela Sverige så det finns alltid ett säkerhetstänk, säger Patrik Gustafsson, huvudskyddsombud för polisen i Stockholm Nord, till SVT Nyheter.

Enligt polisen så är Rinkeby också ett helt annat område jämfört med för några år sen.

– Det tar tid att bygga en polisstation och 2016 hade vi social oro här ute i Rinkeby. Då var det ganska bistert att åka ut med en radiobil. Den lägesbilden har förändrats och efter flera sociala insatser så har vi kommit medborgarna mycket närmare säger Patrik Gustafsson.

Polisen menar att det är bättre att ta höjd för eventuella incidenter i förväg.

– Det är bättre att vara förberedd än att justera i efterhand. Vi hoppas att den här skyddspatrullen inte behövs och att vi slipper angrepp både mot oss, våra fordon och polishuset säger Frida Nordlöf.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.