Annika Ljung var en av poliserna först på plats. – Jag kände direkt att det här är någonting utöver det vanliga. Foto: SVT

Poliserna Annika och Peter mötte terrorn på Drottninggatan

Uppdaterad
Publicerad

Poliserna Peter och Annika var bland de första på plats på Drottninggatan den 7 april. För SVT Nyheter berättar de om hur det var att kastas in i ”eldprovet” och hur det känns nu när rättegången mot den misstänkte terroristen Rakhmat Akilov startar.

SVT Nyheter har träffat två poliser som var på plats kort efter vansinnesattacken på Drottninggatan den 7 april förra året. Båda är nöjda med att det nu väcks åtal och att rättegången startar inom några veckor.

– Det känns skönt att förundersökningen är klar och att rättegången kan starta. Nu kanske man kan bena ut saker som legat i dunkel och flera frågetecken kan rätas ut, säger Peter, polisinspektör vid Citypolisen i Stockholm.

Terrordådet i Stockholm

Han har utsatts för hot och vill därför inte skylta med sitt efternamn berättar han när vi ses på Drottninggatan drygt nio månader efter att Rakhmat Akilov dödade fem och skadade ett 20-tal människor.

– Jag tycker att det är skönt att han förhoppningsvis kommer att bli dömd, säger Annika Ljung, polisinspektör på Södermalm i Stockholm

Hade slutat sitt skift

Peter hade slutat jobba sitt skift på Södermalm när han och hans kollega Per hörde på radion vad som hänt.

– Vi slängde in de grejer vi hittade i polisbilen och åkte ner till Drottninggatan. När vi kommer upp på Drottninggatan från Gamla Stan-hållet så kommer det svärmar av folk emot oss. Vi fick känslan att det var som en tjurrusning, säger Peter till SVT Nyheter.

Polisinspektör Annika Ljung var också på Södermalm när hon fick höra via radion vad som hänt.

– Vi slängde oss in i en bil och kom till korsningen Kungsgatan/Drottninggatan. Det kändes som om vi åkte in i något som alla andra lämnade säger Annika Ljung till SVT Nyheter.

Redan då ser Annika Ljung hur allvarligt läget faktiskt är.

Annika Ljung Foto: SVT

– Vi ser hur det ligger personer kvar på gatan och vi förstår att det kan röra sig om ett terrorbrott. Vi har tränat inför sånt här men då känns det som ett eldprov, kommer man att klara av det här, kommer jag att kunna verka säger Annika Ljung till SVT Nyheter.

Samtidigt närmar sig poliserna Peter och Per Åhléns varuhus.

– Min kollega kör bilen och jag går med draget vapen bredvid. Vi vet inte hur många gärningsmän det rör sig om och när som helst kan jag möta någon med ett automatvapen eller ett bombbälte, säger Peter till SVT Nyheter.

– Vi försökte informera människor om att det faktiskt var farligt på platsen så de kom iväg fort. Många personer låg och tryckte i affärer, säger Annika ljung till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet