Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Händelserna måste utvärderas grundligt, menar Tomas Stjernfeldt på Polisförbundet. Hör även hur han ser på att polisen avlossat vapen i videon. Foto: SVT

Polisförbundet om upploppen: ”Ett jättemisslyckande”

Uppdaterad
Publicerad

Polisförbundet reagerar kraftigt på att sammanlagt 26 poliser skadats under påskens upplopp i olika städer i Sverige.

– Vi har blivit satta under hård press och fått retirera vid flera tillfällen och ett stort antal kollegor har skadats. På så sätt är det här ett jättemisslyckande, säger Tomas Stjernfeldt, förste vice ordförande för Polisförbundet.

Rikspolischefen sade på måndagens presskonferens att 26 poliser skadades i samband med påskhelgens upplopp på olika platser i landet. 20 polisfordon skadades eller förstördes.

Polisen berättar att den tvingats använda sina egna vapen i nödvärn. Totalt är tre personer skottskadade, enligt rikspolischefen Anders Thornberg.

Polisernas fackförbund: Osäker om vi kunde förutse det här

Polisförbundet reagerar med bestörtning på det som infräffat.

– Det är så mycket frustration att så mycket våld riktats mot poliserna när vi försöker upprätthålla lag och ordning, säger Tomas Stjernfeldt, förste vice ordförande för Polisförbundet.

Gick det att förutse?

– Det är alltid svårt att göra den bedömningen så här tätt inpå, men vi visste att det skulle kunna bli ordningsstörningar och annat i och med det här ämnet, men huruvida vi kunde förutse det här allvarliga läget, det är jag inte säker på.

Han fortsätter:

– Men givetvis förväntar vi oss att det ingår i den utredning som görs – kunde vi gjort någonting tidigare och kunde vi haft mer information.

”Hat och våld mot poliser vi inte sett tidigare”

Stjernfeldt menar att polisen de senaste dagarna inte har haft möjlighet att klara det uppdrag de är satta att göra.

– Vi har blivit satta under hård press och fått retirera vid flera tillfällen och ett stort antal kollegor har skadats. På så sätt är det här ett jättemisslyckande. Då måste vi titta vad vi kan göra bättre till nästa gång. Det kommer att vara vårt krav.

Kan du minnas att något liknande inträffat i modern tid i Sverige?

– Det finns så klart en hel del våldsamma upplopp genom åren. Men det här kan nog vara någonting annorlunda. Det här är riktat direkt mot polisen, bedömer vi. Det är försök till mord bland annat. Det är allvarliga försök till misshandel.

– Det har ingenting med demonstrationerna eller yttrandefrihetsfrågan att göra. Det är ett hat och våld mot poliserna och det har vi inte sett på det här sättet tidigare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Våldsamma upplopp i Sverige

Mer i ämnet