Polisförbundet: Det här kan påverka möjligheterna att utreda brotten. Foto: SVT/TT

Polisförbundet: Trycket mot utredarna övermäktigt

Uppdaterad
Publicerad

Mer än 50 personer har i år dödats eller skadats till följd av skjutvapenvåldet i Stockholms län. Nu varnar Polisförbundet för att trycket på utredarna börjar bli övermäktigt. Det kan i längden utgöra ett hot mot rättssäkerheten i landet, säger förbundsordförande Lena Nitz.

Mordet på hiphopartisten Einár blev den 21:a dödsskjutningen i Stockholms län under 2021. Därtill har ytterligare 30 personer skottskadats under samma tidsperiod.

Hinner inte utreda

SVT Nyheter har tidigare rapporterat om hur medarbetare inom polisen larmat om en ohållbar arbetssituation där utredningar gällande mord och mordförsök läggs på redan överbelastade utredare.

Nu stämmer även Polisförbundet in i kritiken och beskriver en situation som skapar stor frustration inom kåren.

– Vi får tydliga signaler från våra skyddsombud om att man håller på att duka under där ute, säger Lena Nitz.

Saknas utredare

Enligt Polisförbundet saknas utredare generellt och erfarna utredare i synnerhet. Dödsskjutningarna resulterar ofta i komplexa brottsutredningar som ställer höga krav på medarbetarna.

Bristen på personal med rätt kompetens kan påverka möjligheter att utreda brotten.

– Med anledning av den problematik vi ser i dag hinner vi inte utreda ärendena, säger Lena Nitz.

– Grova brott får vänta. Och det vet vi alla att ju längre tid det går från det att ett brott är begånget ju sämre blir utsikterna att kunna ta fast och lagföra gärningsmannen. Tidsperspektivet är otroligt viktigt och det är det man tappar när man inte har tillräckligt många utredare.

Kan skada förtroendet

Den rådande situationen kan i sin tur komma att skada allmänhetens förtroende för polisen, menar hon.

– Det finns en rättssäkerhetsaspekt i det, både för allmänheten som ser att gärningsmännen inte lagförs men också för gärningsmannen själv.

– Det finns alltid en risk, när brott inte blir uppklarade, att man sänder en signal om att det här inte leder till att man grips.

Lena Nitz menar att det nu krävs ytterligare satsningar på att stärka upp på utredarsidan och att Polismyndigheten behöver agera för att få tillbaka utredare som tidigare lämnat.

– Det har satsats mycket på polisen, men då främst på den yttre verksamheten. Det här visar hur viktigt det är att också satsa på den inre utredarverksamheten.

SVT Nyheter har sökt Stockholmspolisen som inte vill kommentera kritiken från Polisförbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.